Home / U FOKUSU / Ligaši prete: Radikalizovaćemo situaciju u Vojvodini!

Ligaši prete: Radikalizovaćemo situaciju u Vojvodini!

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da pitanje Vojvodine može da biti „radikalizovano“ ukoliko ne bude rešavano, ali da njegova stranka ne želi takav scenario.

bojan- kostres

„Vojvodina je danas pitanje, ali ako se ono ne rešava 30 godina, može da se radikalizuje i postaje problem, što mi iz LSV sigurno ne želimo“, rekao je Kostreš za današnji novosadski Dnevnik.

Da se ne bi došlo u tu situaciju, ocenio je funkcioner LSV-a, potrebno je da svi imaju mnogo više sluha za vojvođansku autonomiju, koja, po njegovim rečima, treba da se definiše sa jedne strane na osnovu stečenih prava koje pokrajina ima, a sa druge na osnovu evropskih standarda.

Kostreš je ocenio da je pitanje autonomije Vojvodine potpuno obesmišljeno Ustavom Srbije iz 2006. godine, zato što pokrajina nema gotovo nijednu izvornu nadležnost, osim što može da definiše svoj grb i zastavu.

„Sve ostale nadležnosti manje-više se definišu zakonskim rešenjima, što znači da svaka nova skupštinska većina u republičkom parlamentu može da ih poveća ili smanjuje, što Vojvodinu čini nestabilnim političkim prostorom i ona nema mogućnosti da se razvija“, rekao je Kostreš.

Podsetio je da LSV smatra da Vojvodina mora da ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom, ali je dodao da će pitanje definisanja autonomije te pokrajine zavisiti od dogovora većine u Skupštini Srbije i od glasanja građana na ustavnom referendumu.

Dodao je da bi zemlje poput Italije ili Španije mogle biti dobar primer za vojvođansku autonomiju. „Ta vojvođanska autonomija 21. veka treba u stvari da ponovo postane lokomotiva razvoja i most između Srbije i Evrope, a ne da bude pitanje koje prerasta u problem“, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, političari i političke elite u Beogradu, koje se zalažu za centralizovanu državu, moraju da se zapitaju zašto je Srbija došla u poziciju u kojoj je danas, odnosno kako je moguće da su sve članice nekadašnje federacije napustile zajednicu sa Srbijom.

„Mora da postoji neki problem u tome što niko neće da bude u zajednici sa Srbijom. Taj problem je centralistički stav i nipodoštavanje razlika i nedozvoljavanje da bilo ko može da ima bilo šta drugo što nije u Beogradu“, ocenio je Kostreš.

On je odbacio kritike na račun osnivanja Vojvođanske akademije nauka, umetnosi i kulture (VANUK) i rekao da su priče o tome da je formiranje te institucije uvod u separatizam „potpuno besmislene“.

„Plasiraju se raznorazne besmislene teze da takvi primeri ne postoje nigde u Evropi, a već u susednoj BiH postoji Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske (RS). Nacionalistima i centralistima ne smeta akademija RS, ali im smeta akademija Vojvodine, zato što je akademija RS jedan korak ka velikosrpskoj hegemoniji, gde bi se akademije RS i SANU mogle ujediniti u svesrpsku akademiju. A kada dođete u situaciju da se formira vojvođanska, koja nema nacionalni predznak, onda to može da predstavlja problem“, naveo je funkcioner LSV.

Kostreš je ocenio da upravo takvi politički stavovi dovode do situacije da Vojvodina „polako klizi iz pitanja u problem“.

(RTV)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …