Home / U FOKUSU / ODGOVOR AMERIČKE VLADE IZ SENKE: Tramp primoran da javno povuče dogovor sa Putinom!

ODGOVOR AMERIČKE VLADE IZ SENKE: Tramp primoran da javno povuče dogovor sa Putinom!

Ređaju se poniženja koja Donald Tramp trpi na domaćem terenu, a poslednje u nizu, sasvim sigurno, izazvaće i potpuni gubitak kredibiliteta američkog predsednika u očima svog ruskog kolege Vladimira Pitina.
tramp

Predsednik SAD Donald Tramp povukao je reč o tome da će sa Rusijom osnovati jedinicu za sajber bezbednost, napisavši na Tviteru da ne misli da bi to moglo da se ostvari, što je uradio samo nekoliko sati nakon što su ga oštro kritikovali republikanci, rekavši da se Moskvi ne može verovati.

Tramp je u nedelju napisao na Tviteru da su on i predsednik Rusije Vladimir Putin na marginama samita Grupe 20 (G20) razgovarali o formiranju jedinice za sajber bezbednost, kako bi pokušali da izbegnu probleme kao što je sajber mešanje u izbore, navodi Rojters.

Ideju su odmah kritikovali republikanci, koji su se zapitali da li bi SAD trebalo da sarađuje sa Moskovm nakon navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

– Nije najgluplja ideja koju sam čuo, ali tu je negde – rekao je senator Lindzi Grejam.

Bivši ministar odbrane Ešton Karter, koji je služio u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, rekao je da je Trampova ideja kao kada bi sa čovekom koji vam je opljačkao kuću osnovali grupu za borbu protiv krađa.

Trampovi savetnici, među kojima i državni sekretar SAD Reks Tilerson i ministar finansija Stiven Mnučin, nedavno su pokušali da objasne Trampovu ideju.

Mnučin je u subotu rekao da su se Tramp i Putin dogovorili da naprave sajber jedinicu koja će se postarati da ne dolazi do bilo kakvog mešanja, da će raditi na sajber bezbednosti zajedno.

Tramp je kasnije u nedelju, nakon reakcije republikanaca pokušao da smiri strasti koje je izazvala ideja koju je imao sa Putinom tokom razgovora na marginama samita G20.

– Činjenica da smo predsednik Putin i ja razgovarali o jedinici za sajber bezbednost ne znači da ja mislim da to može da se dogodi. Ne može – napisao je Tramp na Tiveru i potom pomenuo dogovor o obustavi vatre u Siriji.

Republikanski senator DŽon Mekejn shvata Trampovu želju da poboljša odnose sa Rusijom, ali je rekao da cena mora biti plaćena i da Vladimir Putin mora da bude kažnjen za sve što mu Mekejn stavlja na teret. A zbog čega, po Mekejnu, treba kazniti predsednika Rusije.

Tramp se tokom predsedničke kampanje zalagao za poboljšanje odnosa sa Rusijom, međutim, do sada nije imao uspeha jer se njegova administracija našla pod istragom zbog navodnih veza njegovih bliskih saradnika sa Rusijom.

Član Predstavničkog doma SAD Adam Šif rekao je na televizijskom kanalu Si-En-En (CNN) da Rusija ne bi bila kredibilan partner za sajber bezbednost.

– Ukoliko nam je to najbolja odbrana izbora, onda je bolje da pošaljemo izborne listiće u Moskvu – rekao je Šif.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …