Home / U FOKUSU / Ovako su Albanci hteli da zapale jug Srbije..

Ovako su Albanci hteli da zapale jug Srbije..

Foto: Profimedia/AFP
Foto: Profimedia/AFP

U jednoj kući u Gnjilanu, 18. aprila, održan je sastanak teroriste i zločinca Šefćeta Muslijua i nekoliko lokalnih vođa takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe iz sela Oslare, Nesalce i Končulj.

Prema bezbednosnim informacijama naših službi, oni su razmatrali koje mere da se preduzmu kako bi se radikalizovala i destabilizovala situacija na jugu Srbije.

Ove informacije obelodanio je premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeće da su na osnovu toga srpske službe prikupile dokaze da bombe bacane na nekoliko albanskih kuća u bujanovačkom selu Veliki Trnovac nisu bacali ni Srbi, ni neki protivnici tih ljudi.

– Sami su bacali bombe na svoje kuće da bi isprovocirali reakciju drugih Albanaca i stavili političku omču oko vrata Srbiji – naveo je Vučić. – Reč je o veoma opasnoj i više meseci pripremanoj akciji.

Inače, Šefćet Musliju (54) je autolimar iz sela Končulj, koji se 1998. priključio OVK na Kosmetu. Bio je vrlo blizak Ramušu Haradinaju. U leto 1999. godine formirao je jezgro OVPMB, koje je započelo terorističke akcije protiv srpskih snaga bezbednosti na jugu Srbije.

Teroristička organizacija, kojoj je bio glavnokomandujući, brzo je narasla na nekoliko hiljada pripadnika. Postavljali su zamke, minirali puteve, bacali bombe na srpske kuće i na punktove policije.

Upravo je Musliju sa predstavnikom NATO 2001. potpisao sporazum o demilitarizaciji OVPMB 2001. Nakon toga se sukobio sa albanskim političkim liderom Rizom Halimijem, i prema nekim pričama, demolirao mu kancelariju i fizički napao njegove saradnike.

Musliju se vratio u Gnjilane, gde živi sa ženom i četvoro dece. Tamo je uhapšen 2003. i osuđen na 12 godina zatvora zbog tri otmice i pokušaja prinude. Kazna mu je smanjena i posle devet godina, 2011. izašao je na slobodu.

U Srbiji je za Muslijuom raspisana poternica zbog terorizma. Međutim, sudilo mu se u odsustvu zbog zločina i ubistava 80 civila od juna do decembra 1999. godine, koje je počinila “gnjilanske grupa” na Kosmetu. Viši sud za ratne zločine, uz još deset optuženih, osudio ga je 2012. za zlostavljanje i silovanje dve žene. Musliju je dobio pet godina zatvora.

(Telegraf.rs/Novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …