Home / U FOKUSU / Pedi Ešdaun najavio novi mogući rat u BiH, Bošnjaci: Svaki pokušaj secesije će biti korak ka nasilju!

Pedi Ešdaun najavio novi mogući rat u BiH, Bošnjaci: Svaki pokušaj secesije će biti korak ka nasilju!

Obraćanje Pedija Ešdauna, bivšeg visokog predstavnika u BiH, gornjem domu britanskog parlamenta – sa procenom da bi u BiH mogao da izbije rat „ukoliko bude nastavljeno sa destrukcijom države, a jačanjem entiteta”, izazvalo je burne reakcije.

pedi- ešdaun

Borislav Bojić, potpredsednik SDS-a, postavio je pitanje: šta su Ešdaunove namere.

„Mi s njim nemamo pozitivna iskustva, jer ono što je on radio nije bilo od interesa za RS, ali ni za demokratiju. Verujem da iza toga stoji namera jačanja institucija u BiH, što RS sigurno neće dozvoliti. Od Ešdauna sene može ništa drugo očekivati.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a i član Izvršnog odbore te stranke, rekla je da su Ešdaunova obraćanja o Dodiku i RS „već postala anegdota”.

„On ne propušta nijednu priliku, nijedno obraćanje da ne spomene RS i predsednika Dodika. Ali, mi smo već odavno prestali da obraćamo pažnju na to”, naglasila je Majkićeva.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, ima drugačije mišljenje o „uzrocima i posledicama” Ešdaunovog govora, iako ne spori da je ovaj bivši visoki predstavnik ”frustrirani političar”.

„Ešdaun se ovakvim izjavama pokazuje kao najveći saveznik Milorada Dodika, jer ovakvim izjavama on Dodiku daje argumentaciju za sve što radi”, ističe Ivanić.

Emir Suljagić, član Predsedništva Demokratske fronte (DF), kaže kako ne veruje u mogućnost novog rata.

„Ne znam nikoga ko je raspoložen za nasilje. Međutim, bilo koji jednostrani pokušaj secesije ili insistiranje na daljim administrativnim podelama, bili bi korak ka nasilju. Ne kažem da možda nema ljudi koji bi to želeli, ali ne vidim da se to događa”, zaključuje Suljagić.

Marko Pavić, predsednik DNS-a, ističe da su dela i zakoni koje je nametnuo Ešdaun i danas izvor nestabilnosti u BiH.

„On ima najmanje pravo da govori o nečemu što se dešava u BiH. Mislim da je to svojevrsni pritisak na RS i zbog toga je sada najbitnije implementirati izborne rezultate, vratiti se uobičajenim poslovima i ne obraćati pažnju na bivše i prošle”, ističe Pavić.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …