Home / U FOKUSU / Poslali na ruske vojne baze u Siriji 13 kamikaza dronova, ali su Rusi to ovako rešili.. (VIDEO)

Poslali na ruske vojne baze u Siriji 13 kamikaza dronova, ali su Rusi to ovako rešili.. (VIDEO)

Rano ujutru 6. januara, ruski radari stacionirani oko Latakije u Siriji, otkrili su da se približava trinaest “kamikaza” dronova. Deset eksplozivnih bespilotnih vozila je išlo ka vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, dok su ostala tri išla ka ruskoj pomorskoj bazi u Tartusu. Samo nedelju dana ranije, Hmejmim je pretrpeo minobacački napad u kom su poginula dva člana osoblja i verovatno je oštećeno nekoliko aviona.

Prema rečima Moskve, sredstva za elektronsko ratovanje su im omogućila da preuzmu kontrolu nad šest dronova. Preostalih sedam je razneto u nebo protivavionskim vozilima “Pancir-S”, koja kombinuju dva brza pucnja 30-milimetarskih autotopova sa dvanaest raketa zemlja-vazduh (SAM).

Plakat predstavljen na ruskom sajmu oružja detaljno navodi dodatne aktivnosti ruskih vojnih “Pancira” u Siriji, uključujući i uništavanje većeg broja dronova oko pomorske baze Tartus- turski dron Bajraktar u maju, tri izraelska drona “Heron” u periodu od aprila do juna, i 27. maja “RQ-21A Blacjack”.

Takođe se navode i presretanja tri navođene rakete oko vazduhoplovne baze “Hmejmim” – gde se tvrdi da je bilo barem još dva presretanja raketa u decembru 2017. godine.

Sirijski “Pancir” je oborio turski izviđački avion “RF-4 Fantom” 2012. godine, iako je moguće da je za to odgovoran i raketni sistem dužeg dometa. “Panciri” su takođe primećeni na teritoriji koju drže separatisti koje podržavaju Rusi, u istočnoj Ukrajini.

“Pancir”, koji je poznat i pod NATO-ovim nazivom “SA-22 Greyhound”, potiče iz linije oružja iz sovjetskog doba koje je namenjeno za zaštitu tenkovskih bataljona od vazdušnog napada, počevši od smrtonosnog ZSU-23-4 “Šilka“ koje je smešteno na šasiji amfibijskog tenka “PT-76”.

Za razliku od prethodnih oružja, “Šilka” je uvela radar koji je vodio četiri brza topa od 23 mm u kupoli, omogućavajući im da unište avione niskog leta i helikoptere uz malo upozorenja. U jednoj akciji tokom Jomkipurskog rata, egipatske Šilke su uništile tri izraelska Fantom aviona u toku misije vazdušne odbrane, i oštetili još dva.

Iako “Šilka” ostaje u službi širom sveta, ovaj tip je 1980-ih godina nasledila manja proizvodnja sofisticiranijih vozila “2K22 Tunguska” (SA-19), koja su zamenila četvorostruke topove sa dva 30mm topa – istraživanje je pokazalo da će manje većih granata pre oboriti avion nego mnogo manjih – i dodati su bolji radari i osam raketa tipa zemlja-vazduh, što je dramatično povećalo domet angažovanja ovog sistema. Nadali su se da je ova dodatna vatrena moć dovoljna da pobedi NATO-ov, tada nov, oklopni avion “A-10 Thunderbolt”  i helikopter “Apache”.

Tokom 1990-ih Rusija je počela da radi na nasledniku “Tunguske”, zamenjujući gusenice, oklopnu šasiju za telo kamiona, i povećavajući raketni teret na dvanaest. Iako je oklopna “Tunguska” bila pogodna da prati tenkove preko nepristupačnih terena na liniji fronta, ideja je bila da se napravi jeftiniji ali brži drumski-moblilni sistem pogodan za zaduženja odbrane sa zadnje strane, uključujući zaštitu SAM baterija dugog dometa od dolazećih antiradarskih raketa i aviona niskog leta.

Ovaj “Pancir” je prošao kroz mnogo varijacija od prvog prototipa koji je debitovao 1995. godine, sa raznim kamionskim šasijama i radarskim konfiguracijama. Najzastupljeniji model u ruskoj službi koristi kamion “Kamaz 6560” i ima posadu od tri lica. “Pancir” može raditi nezavisno, ili čitava baterija može biti podređena kontroli komandnog mesta ili snažnije radarske jedinice, odakle vozila mogu primiti naredbe za paljbu.

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …