Home / U FOKUSU / SAD testirala lasersko oružje — 50.000 puta brže od interkontinentalne rakete! (VIDEO)

SAD testirala lasersko oružje — 50.000 puta brže od interkontinentalne rakete! (VIDEO)

laser- oružje

Američka mornarica testirala je sistem laserskog oružja u Persijskom zalivu, izveštavaju mediji u utorak.

Kako prenosi CNN, laserski sistem koji je sposoban da se kreće brzinom svetlosti i 50.000 puta je brži od interkontinentalne balističke rakete, postavljen je na transportni brod „Pons“.

„Preciznije je od metka… Nije u pitanju nišanski sistem oružja kao neka druga oružja koja imamo u vojsci koje je dobro samo protiv vazdušnih kontakata, ili je samo dobro protiv površinskih meta, ili je samo dobro protiv zemaljskih ciljeva — u ovom slučaju ovo je vrlo svestrano oružje. Može se koristiti protiv različitih meta“, rekao je Kristofer Velst, kapetan broda.

Testovi su izvedeni uz pomoć bespilotne letelice koja je služila kao meta, dok je tim fokusirao sistem na njega i pucao i uništilo letelicu zagrevanjem do temperature od nekoliko hiljada stepeni, precizirali su mediji.

Poručnik Kejl Hjuz, oficir za sistem laserskog oružja, izjavio je da ovaj sistem radi u nevidljivom delu elektromagnetnog spektra, apsolutno je bezvučan i „neverovatno efikasan u onome što radi“.

Takođe se navodi da je za funkcionisanje laserskog oružja potrebna samo određena količina električne energije, dobijene iz malog generatora. Sistemom rukovodi troje ljudi, a Hjuz procenjuje da su troškovi upotrebe oružja jedan dolar.

Pogledajte video:

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …