Home / U FOKUSU / ŠOKANTAN DOGOVOR TRAMPA I PUTINA: Amerika prepušta Siriju u potpunosti Rusiji!

ŠOKANTAN DOGOVOR TRAMPA I PUTINA: Amerika prepušta Siriju u potpunosti Rusiji!

putin-tramp

On je za Putina rekao da se “uvredio zbog optužbi za mešanje u predsedničke izbore u SAD”, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Tramp ocenio da će mnoge živote spasti sporazum koji je jutros postigao sa Putinom u vezi sa Sirijom, prilikom kratkog susreta na marginama drugog dana samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u vijetnamskom letovalištu Da Nang.

“Brzo smo se dogovorili. To će spasiti ogroman broj života”, kazao je Tramp novinarima u predsedničkom avionu “Er fors van”.

TAS S je preneo da je u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika navedeno da oni potvrđuju odlučnost u borbi protiv Islamske države kako bi došlo do konačne pobede nad njom, kao i da poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirije. U tom saopštenju piše i da za sukob u Siriji ne postoji vojno rešenje i da su se dvojica predsednika dogovorila da konačno političko rešenje sukoba u Siriji treba da bude u okviru Zzenevskog procesa i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN broj 2254.

“Razgovarali smo na mahove tokom okruglog stola. Čini se da imamo veoma dobre osećaje jedan prema drugom i imamo dobar odnos imajući u vidu to da se ne poznajemo dobro”, naveo je Tramp i dodao da je sa Putinom imao “dva ili tri veoma kratka razgovora”.

Predsednik SAD je kazao da je Putin ponovio da se nije mešao u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, zahvaljujući kojima je Tramp ušao u Belu kuću.

“Sve što je povezano s ruskim dosijeom u SAD predstavlja dokaz o borbi unutrašnje politike u toj zemlji… To je besmislica”, rekao je Putin novinarima posle sastanka Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (Apek) u Danangu u Vijetnamu.

“Svaki put kad me vidi, kaže mi da to nije uradio i stvarno mu verujem kad mi to kaže”, rekao je Tramp i dodao da se Putin oseća uvređenim zbog otpužbi da se Rusija mešala u izbore u SAD.

U tim optužbama između ostalog se pominje da je jedna Putinova nećaka navodno imala kontakte 2016. godine s bivšim savetnikom Trampove predizborne kampanje.

Tramp je ocenio da su dobri odnosi sa Rusijom veoma važni.

“Zapravo bila bi to sjajna stvar… zato što bi on stvarno mogao da nam pomogne u Severnoj Koreji. Mi imamo veliki problem sa Severnom Korejom i Kina nam pomaže. Ukoliko bi nam još i Rusija pomogla, taj problem bi nestao mnogo brže”, rekao je Tramp.

Američki predsednik je izjavio da je kineski predsednik Si Đinping dobar čovek koji želi da “učini pravu stvar”, ali da bi želeo da Si više pritisne Severnu Koreju.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …