Home / U FOKUSU / Tihe ratne pripreme: Britanija poručila 600 tenkova u vrednosti od 4,4 milijarde evra!

Tihe ratne pripreme: Britanija poručila 600 tenkova u vrednosti od 4,4 milijarde evra!

tenk- britanija

Britanija je danas potpisala ugovor o kupovini 600 novih tenkova, u vrednosti od 3,5 milijardi funti (4,4 milijarde evra), saopštila je vlada u Londonu uoči održavanja samita NATO-a u Velsu.

„Ovaj ugovor, kao najveća pojedinačna porudžbina britanskog ministarstva odbrane u poslednje tri decenije, pomoći će otvaranju 1.300 radnih mesta“, dodaje se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Frans pres.

Naručeni tenkovi tipa „589 skaut spešlist veikl“ proizvode se u britanskoj podružnici američke kompanije DŽeneral dinamiks i poseduju kompjutersku tehnologiju koja omogućava bolji pregled na bojnom polju.

„Oduševljen sam što uoči samita NATO-a mogu da najavim najveći pojedinačni ugovor za oružana borbena vozila za britansku vojsku od 80-ih godina prošlog veka“, izjavio je britanski premijer, Dejvid Kameron, i dodao da značaj ugovora nije samo u održanju bezbednosti Britanije, već i otvaranju skoro 1.300 radnih mesta širom zemlje.

Poručeni tenkovi će, kako prenosi Frans pres, biti isporučeni britanskoj vojsci u periodu od 2017. do 2024. godine.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …