Home / U FOKUSU / „Ubrzaćemo postupak rešavanja statusa KIM-a, a Srbija mora biti spremna za to!“

„Ubrzaćemo postupak rešavanja statusa KIM-a, a Srbija mora biti spremna za to!“

Predsednik Srbije Tomislav Nikoliće ocenio je danas da će biti ubrzan postupak rešavanja statusa Kosova i Metohije, da Srbija treba da bude spremna za to i da on zato inicira novu platformu u vezi sa Kosovom.

nikolic 2

– Čini mi se da će se ući u ubrzani postupak rešavanja statusa Kosova i Metohije. Srbija treba da bude spremna, a posebno oni koji u njeno ime pregovaraju u Briselu. Kako spremna – tako što će Skupština ponovo da usvoji program mera, a da ne bih bežao od toga ja sam spreman da uradim predlog toga, vlada je spremna da zajedno sa mnom u tome učestvuje – rekao je Nikolić u razgovoru sa urednicima nekoliko beogradskih medija.

Prema njegovim rečima, platforma će predviđati „maksimum koji je danas ostvariv“ i predstavljati „ono ispod čega Srbija ne sme da ide ali isto tako i nešto do čega možda Priština neće hteti da ide“.

On je potvrdio da je razgovarao o kosovskoj platformi sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je dogovor da predsednik napravi okvir za taj dokument.

– Ja sam i prvi plan napravio (2012. godine) pa je doživeo reviziju, jer je vlada otvoreno rekla da postoje stvari koje ne može da sprovede. Ja i sada neću da predložim nešto što vlada ne može da sprovede. Sigurno neću napisati plan za ono što bih želeo da bude, nego za ono za šta mislim da je ostvarivo – rekao je Nikolić.

Na pitanje da li će nova rešenja zahtevati i promenu Ustava Srbije, Nikolić je rekao da to neće biti slučaj, odnosno da bi jedino priznanje nezavisnosti Kosova zahtevalo izmenu Ustava.

– Sve drugo što je već upisano u Ustav, a naziva se suštinska autonomija, oko čega ne postoji saglasnost u svetu šta se pod tim podrazumeva, sve drugo što plan bude sadržavao zaista može da se svrsta u tu suštinsku autonomiju – rekao je srpski predsednik.

Na pitanje zašto sada insistira na otvaranju ove teme, Nikolić je rekao da mu se čini da bi Srbija „u roku od mesec dana“ postala članica EU, ukoliko bi odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

– Ako je to zaista problem za naše pridruživanje EU, hajde da to odmah odlučimo da nas ne sačeka posle pet godina. Ja sam za to da ne nabijamo glavu u pesak, da naši razgovori sa EU budu na temu – kakav uslov nam postavljate u vezi Kosovom i Metohijom. Otvorite to poglavlje 35 pa da vidimo kakav uslov tražite – rekao je Nikolić.

Dodao je da je Srbija do sada pokazala dobru volju, kao i da problem želi da reši, ali da nezavisnost Kosova neće da prizna.

– Kosovo i Metohija je izgleda kamen spoticanja EU da Srbiju tretira kao državu koja je već zaslužila da bude članica. Hajde da taj kamen spoticanja sklonimo i da znamo – može ili ne može. Jesu li toliko odlučni u tome da je Kosovo nezavisno da time ugroze dugogodišnji rad na ispunjavanju uslova i sve pregovore koje sa njima imamo, ili možda postoji rešenje na koje možemo da ukažemo, a da oni kažu Albancima – pa ovo je sasvim prihvatljivo rešenje – rekao je Nikolić.

Upitan o promenama na Kosovu u protekle dve godine, predsednik Srbije je rekao da su od tada otklonjeni izvori nestabilnosti na Kosovu, a život je ušao u „normalnije okvire“.

– Više nema takve brutalnosti kakve je nekad bilo, a pogotovo nema nereagovanja KFOR-a, Euleksa i Unmika, a već reaguju i organ
bezbednosti prišstinske administracije kada su u pitanju napadi na Srbe – rekao je predsednik Srbije.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …