Home / U FOKUSU / UKRAJINA ZVANIČNO OBJAVILA RAT RUSIJI: Porošenko dobio odrešene ruke DA VOJSKOM KRENE NA MOSKVU! (VIDEO)

UKRAJINA ZVANIČNO OBJAVILA RAT RUSIJI: Porošenko dobio odrešene ruke DA VOJSKOM KRENE NA MOSKVU! (VIDEO)

Ukrajinski poslanici su usvojili takozvani „Zakon o deokupaciji i reintegraciji“, koji Rusiju eksplicitno navodi kao „agresora“.

Parlament je podržao odluku predsednika Petra Porošenka da koristi Oružane snage Ukrajine za oslobađanje „hibridno okupiranog područja Donbasa od strane ruske vojske“

Ranije se izraz agresor za Rusiju koristio u političkom diskursu u Ukrajini, ali se nikada nije došlo do ove razine, na kojoj se susedna zemlja službeno proglasila „agresorom“

Dakle, Vrhovna Rada Ukrajine je zakonski Rusiju proglasila „agresorom“ i „okupatorom“, a parlament je podržao odluku predsednika Petra Porošenka da koristi Oružane snage Ukrajine za oslobađanje „hibridno okupiranog područja Donbasa od strane ruske vojske“.

Dokument, kojeg mediji nazivaju „Zakon o deokupaciji i reintegraciji“, je podržala ogromna većina od 280 poslanika.

Od ukupno 351 poslanika Vrhovne Rade, 280 ih je glasalo za zakon, 36 je bilo protiv, 2 su bila suzdržana i 33 nije glasalo.

Zakon odobrava korišćenje vojske Ukrajine i drugih vojnih jedinica u „sprečavanju i odbijaju ruske oružane agresije u regijama Donjeck i Lugansk“.

„Zakon se bez iznimke odnosi i na neotuđivo i suvereno pravo Ukrajine na privremeno okupiranim teritorijama Krima i Sevastopolja“, stoji u konačnoj verziji dokumenta.

Prema dokumentu, Rusija je odgovorna „za moralnu i materijalnu štetu koju su pretrpeli država Ukrajini, vlasti i lokalne samouprave, pojedinci i pravne osobe“.

Ukrajinsku vojsku i druge vojne jedinice koje su uključeni u odbijanje „ruske agresije“ vodit će komandant ujedinjenih snaga koga će predsednik Petro Porošenko imenovati na preporuku načelnika Glavnog štaba. Zapovednik će svoje ovlasti ostvarivati kroz zajednički operativni štab koji će planirati, organizirati i kontrolisati „odbijanje ruske agresije na području regija Donjeck i Lugansk“.

Lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poručuje da je Vrhovne Rada Ukrajine ovim zakonom prekršila Sporazum iz Minska i odvezala ruke vojsci.

– Kako predsednik Petro Porošenko tumači ovaj zakon, on će omogućiti da se odvežu ruke ukrajinskoj vojsci i uvede vojni zakon. Na moje veliko žalenje, ovim je potpuno prekršen Sporazum iz Minska – rekao je Zaharčenko.

– Ukrajina pokazuje da ne želi mirno rešenje sukoba. Biće borbi i zbog toga je pripremljena ova politička platforma – istakao je lider DNR.

Moskva je u više navrata izjavila kako Ruska Federacija nije strana u sukobu na jugoistoku Ukrajine i da je zainteresirana da susedna zemlja izađe iz političke i ekonomske krize.

Pogledajte video:

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …