Home / U FOKUSU / UVOD U JEDNU SVETSKU VLADU I RELIGIJU: Najveće zapadne banke uveliko rade na „digitalnoj valuti“ koja će ukinuti postojeći novac!

UVOD U JEDNU SVETSKU VLADU I RELIGIJU: Najveće zapadne banke uveliko rade na „digitalnoj valuti“ koja će ukinuti postojeći novac!

elektronsko- placanje

Šest najvećih svetskih banaka – BarclaysCredit SuisseCanadian Imperial Bank of CommerceHSBCMUFG i State Street – počele su da realizuju zajednički projekat koji treba da rezultira pojavom „digitalne valute“.

Kako piše The Financial Times, taj „novac“ bi služio za međubankarske obračunske operacije i kliring finansijskih aranžmana.

Li Brejn iz tehnološke direkcije Barclays tim povodom je rekao:

„Danas je registar blockchain jedna od najnaprednijih tehnologija. Mi u tom projektu vidimo nekoliko dobrih strana. Šansu i za smanjivanje rizika i za efikasnije korišćenje kapitala na finansijskim tržištima“.

Nad sopstvenom kriptovalutom, koju već razrađuje UBS, takođe rade Deutsche BankSantanderBNY Mellon i brokerska kompanija ICAP.

Već je dobila ime utility settlement coin – praktični novac za plaćanja.

Banke pregovaraju i sa centralnim bankama vodećih zemalja i sa finansijskim regulatorima, sa namerom da saradnju povodom kriptovalute započnu već naredne godine i da prve finansijske operacije sa njom obave do kraja 2018-te.

Direktor UBS za finansijsko-tehnološke inovacije, Hajder Džefri, uvođenje u upotrebu kriptovalute imaće nekoliko etapa.

Prvi korak (do kraja 2018-te) biće plaćanja u raznim valutama među bankama.

Džefri priznaje da će uvođenje kriptovalute u operacije sa vrednosnim papirima biti složenije i teže jer će same morati da budu prebačene u blockchain jer bez toga neće donositi očekivane i moguće prednosti.

„Tehnologija blockchain“ zasnovana je na tzv. strukturiranju informacija o transakcijama u formi blokova radi unošenja u sistem zapisa o grupama transakcija.

Da bi se neka transakcija smatrala „gotovom“ – obavljenom – moraće da dobije matematičku potvrdu nakon čega će grupe transakcija moći da se upisuju „u blok“.

Glavnim svojstvom blockchain smatra se to što jednom upisani podaci u bazu o zaključenom poslu više ne mogu ni da se uklone ni da se koriguju.

Naprosto zato što bi i najminimalnije korigovanje iziskivalo ogromne računarske resurse.

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …