Home / ZDRAVLJE / AKUPRESURA: Pritisneš ovde i ovde i glava više ne boli..

AKUPRESURA: Pritisneš ovde i ovde i glava više ne boli..

Akupresura (lat. Acus – igla i pressure – pritisak) je umeće lečenja pritiskanjem na pojedine tačke i mesta tela. Slična je akupunkturi i temelji se na konceptu životne energije koja teče telesnim meridijanima.

500

Tokom tretmana, vrši se fizički pritisak na akupunkturne tačke sa ciljem čišćenja blokada u navedenim meridijanima. Pritisak se može primeniti rukom, laktom ili različitim uređajima.

Akupunkturne tačke koje se koriste u lečenju mogu se ili ne moraju nalaziti na istom delu tela gde je i ciljani simptom.

Akupresura – drevna tehnika dubinske masaže

Prema teoriji tradicionalne kineske medicine, određene akupunkturne tačke izabrane su upravo stoga što se preko njih efikasno stimuliše sistem telesnih meridijani.
Tako se uravnotežuje iin, jang i či (chi) organizma, a rezultat je olakšanje tegoba.

Znanje o akupresuri potiče iz drevnih indijskih tekstova. Kasnije je unapređeno u Kini i populariziran širom sveta. Raskošno obilje nakita koje žene u Indiji nose upravo na najvažnijim akupunkturnim tačkama tela nije slučajnost.

To je dokaz da su Indijci od davnina poznavali ovaj sistem dubinske masaže.
Glavno načelo akupresure jest da je svaki organ u ljudskom telu direktno povezan sa određenim tačkama na dlanu i tabanu.

Prenos energije između tih tačaka i organa teče na recipročan način.
Pritisak na akupunkturnu tačku obično se vrši na dva glavna načina.

Stalnim pritiskanjem: tačka se kontinuirano stimuliše tako da se pritisak polako povećava. Sledi odmor 4-5 minuta, zatim se postupak nekoliko puta ponavlja.

Povremenim pritiskanjem: tačka se stimuliše oko 20 sekundi, u pravilnim razmacima od 10 sekundi. Postupak se primenjuje 4 – 5 minuta te ponovi za 10 minuta.

Pritisak na tačke obično se izvodi vrhom palca. Za dobre rezultate akupresuru bi na obe ruke valjalo provoditi sveukupno oko 20 minuta dnevno.

Osobe koje imaju spoljne ili unutrašnje povrede, neku od bolesti koja zahvata kožu šake, opasnost od tromboze ili ugrađen elektrostimulator srca moraju akupresuri pristupiti s oprezom.

Masaža prstiju – brza i efikasna samopomoć kod glavobolje

S obzirom na to da se akupunkturne tačke, koje odgovaraju elementu glave, nalaze na prstima, njihovom jednostavnom masažom uklonićete razne vrste glavobolje.

Uputstva

Položite palac na jagodicu prsta druge ruke.
Masirajte palcem prst (koristeći i snagu šake), izvodeći vijugave pokrete (levo – desno) od vrha prsta sve do korena (dlana ruke).

Tretirajte celu površinu kože, milimetar po milimetar, i ne podižite palac s prsta koji masirate.
Masažu provodite u intervalima od nekoliko sekundi do više minuta, zavisno o tome kako vam trenutno odgovara i koliko vremena imate na raspolaganju.

Na isti način tretirajte sve prste leve i desne ruke. Po potrebi, akupresuru ponovite nekoliko puta dnevno.
Za brzu pomoć kod glavobolje spojite sve jagodice prstiju oba dlana i snažno ih međusobno trljajte oko dve minute.

Imate li glavobolju zbog loše cirkulacije u području vrata, posebnu pažnju obratite na koren palca i sve strane donjeg dela palca i kružno ih izmasirajte.
Patite li zbog bolova iz ramenog pojasa, usredsredite se na masažu područja dlana odmah ispod korena malog prsta te na bočnu stranu dlana ispod tog prsta.

Jednako kao što vežba pomaže održavanju vašeg zdravlja, tako je i metoda akupresure dokazano efikasna.
15 – 20 minuta akupresurne masaže dnevno može pomoći ublažiti vaše najčešće tegobe i unaprediti vitalnost.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …