Home / ZDRAVLJE / BOLESNI BUBREZI: Ovih 12 simptoma, ukoliko vam je život mio, nikada ne smete ignorisati!

BOLESNI BUBREZI: Ovih 12 simptoma, ukoliko vam je život mio, nikada ne smete ignorisati!

Svako ko je ikada oboleo od ozbiljne upale bubrega zna ceniti savete starijih da ih bolje čuvamo. Kada bol parališe telo i nađete se na stolici za pregled, upala je već ozbiljno zahvatila vaš organizam. Zakaže li bubreg, sledi dijaliza, a u najgorem slučaju transplantacija.
zena-bubrezi-bol
Rano otkrivanje oboljenja bubrega je ključno za uspešno lečenje, pa je dobro poznavati simptome. Ovo je 12 najalamrantnijih:

1. konfuznost, zbunjenost

Osećaj zbunjenosti i nemogućnost koncentracije prvi je znak kako nešto nije uredu. Slabokrvnost koja se pojavljuje kod bolesti bubrega direktno utiče na slab dotok kiseonika u mozak. To uzrokuje nemogućnost pamćenja, vrtoglavicu i probleme sa koncentracije.

2. Suva i osetljiva koža

Suva i nadražena koža, osetljiva na dodir, siguran je znak kako bubrezi ne rade dobro. Ukoliko bubrezi nisu u stanju ribanje toksine iz krvi, to može izazvati osipe i svrab na koži.

3. Povišen pritisak

Mnogo je oboljenja povezano sa povišenim pritiskom. Bolesni bubrezi nisu izuzetak. Visoki pritisak kod neispravnog rada ovih organa, teško se vraća u normalu i lekarski pregled je neizbežan.

4. Gubljenje daha

Gubljenje daha na dva načina povezano sa radom bubrega. Prvo, višak tečnosti koji se stvori u telu, putuje prema plućima. Drugo, anemija vašem telu uskraćuje kiseonik, pa teže i dišete. Izgubiti dah zbog vežbanja je donekle prihvatljivo, ali ukoliko se to dešava bez očiglednog razloga, lekar je prva adresa na koju treba da ode.

5. Bol u nogama

Upala bubrega prepoznaje se po bolovima u leđima, bočnoj strani torza, ali iu nogama. Bol mogu uzrokovati i bubrežni kamenci. U svakom slučaju, poseta lekaru je obavezna.

6. Natečenost

Kada bubrezi ne rade kako bi trebalo, u našem telu se zadržava višak vode, pa nateknu gležnjevi na rukama i nogama, kao i lice. Ukoliko primetite džepiće pune tečnosti na telu, važno je odmah reagovati i potražiti lekarsku pomoć.

7. Trnci hladnoće

Drhtavica i smrzavanje u toploj sobi očigledan su znak upale bubrega. Zdravi bubrezi podstiču proizvodnju hormona koji stimulišu crvena krvna zrnca zaslužna za distribuciju kiseonika po našem telu.

Upala bubrega zaustavlja proizvodnju tih hormona i uzrokuje anemiju. Slabokrvnost i neispravan rad bubrega rezultiraju stalnim osećajem hladnoće.

8. Gubitak apetita

Ukoliko gubite apetit, a primetili ste neke od navedenih simptoma, u pitanju su bubrezi. Kratkoročni gubitak kilograma možda se čini dobrodošlim, ali dugoročno to šteti vašem zdravlju, posebno jer ste oslabljeli od ozbiljnog oboljenja.

9. Gubitak ukusa, averzija prema mesu i loš zadah u ustima

Ukus metala, tako se može opisati nedostatak ukusa u ustima koji je uzrokovan upalom bubrega. Toksini, koje bubrezi nisu izbacili iz tela uzrokovaće i neprijatan dah. Zbog gubitka ukusa, dolazi do averzijeprema hrani, posebno mesu.

10. Problemi sa mokrenjem

Bubrezi stvaraju urin i na taj način filtriraju telo od nečistoća. Ukoliko primetite promene u učestalosti mokrenja, boji i mirisu mokraće imate razlog za zabrinutost. Promene mogu biti: učestalo mokrenje noću, nedovoljno mokrenje, pena ili krv u mokraći, poteškoća prilikom mokrenja.

11. Slabost, umor

Jedan od najranijih simptoma oboljenja bubrega je umor. Svi ga ponekad osijećamo, ali ukoliko se budite mrtvi umorni i nakon dobrog sna, onda nešto nije uredu.

Umor nastaje zbog nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca, što smanjuje dotok kiseonika, a sve skupa rezulitra anemijom i umorom kojemu kao da nema leka.

12. Mučnina i povraćanje

Zbog neispravnog rada bubrega u našem telu se talože otrovi, koji mogu uzrokovati mučninu i povraćanje. To su simptomi koji jasno ukazuju kako nešto nije uredu, pa je poseta lekaru neizbežna.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …