Home / ZDRAVLJE / DA LI ZNATE ZAŠTO VAŠA KOSA OPADA? Pročitajte gde grešite..

DA LI ZNATE ZAŠTO VAŠA KOSA OPADA? Pročitajte gde grešite..

U osnovi svake frizure je zdrava kosa. Kao što je zgrada izgrađenja na pesku osuđena na rušenje, tako nijedna frizura neće dati željeni rezultat ako kosu nedostaje vitalnost. Opadanje kose je jedan od brojnih problema koji se susreću i kod mladih i kod starijih

500-1

Zašto vaša kosa opada?

Pre pedesetak godina slučajevi opadanja kose kod žena bili su retki. Danas se opadanje kose sreće isto tako često kod žena i kod muškaraca. Na stanje kose utiče moderan život, njegov ritam i njegova neuravnotežnost, moderni tehnički preparati koji deluju i pozitivno i negativno (kada se njime nevešto deluje).

Hormoni

Kosa se nalazi pod uticajem glavnih hormona. Dovoljna količina ženskih hormona (estrogena) je znak da je kosa u dobrom stanju; nikad kosa nije lepša nego za vreme trudnoće (počev od trećeg meseca), kada se stvaraju brojni estrogeni. Kratkoća tirodnih hormona uzrokuje suvu i retku kosu. Obilnost porođajnih hormona (progestativni) izaziva pad kose; zato redovno opada kosa porodiljama dva ili tri meseca posle porođaja. Preobilje muških hormona (androgena) izaziva seboreju, a zatim i opadanje kose.

Da li znate da vi u normalnom stanju stvarate izvesnu količinu androgena?

Lekari se konstatovali da ih više stvaraju žene koje vode život poput muškaraca sa njegovom aktivnošću, njegovim brigama i njegovim odgovornostima.

Odatle izvesna opadanje kosa. Isto tako sve češće uzimanje ovih hormona u lekovima zbog smetnji u radu žlezda ili jednostavno kao sredstvo za jačanje može delovati na opadanje kose.

Neki lekovi isto tako utiču na opadanje kose: izvesni diuretici, antibiotici, antikoagulatori, itd. Kao dijeta za mršavljenje i moderni proizvodi koji se loše ili preterano upotrebljavaju.

Do opadanja kose dovodi:

– Šamponi u kojima ima suviše deterdženta, tako da skidaju masnoću sa površine kose, ali nadražuju lojne žlezde, zbog čega se nakon dužeg vremena kosa još više masti;

– Suviše nagla bojenje kose, suviše jake (trajne), učestale ili loše napravljeno;

– Istezanje kose putem papilotani (uvijača) koje se drže celu noć, naročito kada su stisnute i kada ih ima u velikom broju na vrhu glave;

– Kod nekih frizura kao što su konjski rep, punđe, pletenice, lakirana kosa, idt, ali ako postoji manja povlačenja kose (navika kada se čupka kosa kada se čita ili piše-posledica nervoze)

U drugim slučajevima opadanja kose je vezana za zdravstveno stanje.

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …