Home / ZDRAVLJE / Je li vam ikada titralo oko? Saznajte šta to znači!

Je li vam ikada titralo oko? Saznajte šta to znači!

Glavni uzroci su svakodnevne pojave poput stresa, umora, nedostatak sna i preteran unos kofeina.

oko

Svima se bar jednom u životu dogodilo da mu zatitra oko, a tačni uzrok ne znate. To je vrlo česta i svakodnevna pojava koja zahvati ili desno ili levo oko. Konkretni uzroci još nisu poznati, ali smatra se da na to utiče funkcionisanje određenih nervnih područja.

Titranje oka u medicini je poznatije pod nazivom „miokimija“, odnosno prisilno trzanje očnog kapka, tj. Grč očnog mišića. Neke svakodnevne pojave mogu uticati na titranje oka kao npr. Stres, umor, nedostatak sna, preteran unos kofeina, dugotrajno sedenje pred računarom, nervni poremećaj, ali i nedostatak magnezijuma u ​​organizmu koji se npr. Gubi znojenjem tokom napornog vežbanja.

Uz titranje oka kao i kad svrbi dlan, vežu se razni mitovi i praznoverja. Na različitim područjima iu različitim kulturama, drugačije se tumače. Tako na našim područjima mnogi smatraju oscilovanje levog oka lošom srećom dok Kinezi pak veruju da je to znak dobre sreće.

Nekoliko mitova

Kina

Titranje u desnom oku smatra se lošim predznakom, dok oscilovanje u levom oku znak je dobre sreće. Međutim, kod žena je situacija obrnuta. Takođe, kada titra u donjem levom kapku veruje se da će ta osoba plakati ili pak da je neko ogovara.

Delovi Afrike

U nekim delovima Afrike, veruju kada gornji očni kapak titra, da je to znak susreta sa nekim neočekivanim. Dok oscilovanje donjeg kapka znači uskoro prolivanja suza.

Indija

U Indiji se pak smatra obrnuto od Kine. Desno oko su dobre vesti, a levo loša sreća.

Havaji

Titranje u levom oku havajci je znak dolaska stranca, a konstantno oscilovanje toga oka znači propast u porodici.

Praznovjerja su jedno, a gledanje na titranje oka s medicinske strane nešto drugo. Dakako, ne verujte praznoverjima.

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTKRIO KAKO POBEDITI VIRUSE: NAJJAČE SREDSTVO ZA JAČANJE IMUNITETA JE BESPLATNO!

Doktor Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije otkriva tajne alterantivne …