Home / ZDRAVLJE / Jetra vas upozorava: 5 razloga za hitnu posetu lekaru!

Jetra vas upozorava: 5 razloga za hitnu posetu lekaru!

Mnogi pomisle da je u pitanju dehidracija, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tečnosti urin nije svetle boje i bistre teksture, problem može biti u jetri.
zenaFoto: Pixabay.com
Jetra je vitalni organ koji pomaže u radu probave, uklanjanju toksina iz organizma i apsorbovanju vitalnih hranljivih materija potrebnih za preživljavanje.

Neki ljudi se rađaju sa problematičnom jetrom, dok je drugi oštete izlaganjem štetnim hemikalijama, preteranoj količini alkohola, a do promena može doći i usled delovanja virusa.

Zbog važnosti jetre za funkcionisanje organizma, tačnije za život generalno, veoma je važno da na vreme prepoznate rane znake oboljenja jetre i potražite pomoć lekara!

Žućkaste promene na koži

Jedan od ranijih znakova mogućih problema sa jetrom uključuje nagle promene na koži. To bi mogao biti gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. I nokti ili vrhovi prstiju mogu požuteti, a razlog ovih promena je taj što jetra ne izbacuje toksine kako treba, pa bilirubin počinje da se gomila pod kožom.

Svrab ili preosetljivost kože

Rani znak problema sa jetrom može biti i svrab kože, koji se progresivno pogoršava vremenom. Ako vam je koža osetljiva na dodir i lako dolazi do upala, to takođe može biti znak problema s jetrom. Redovna hidratacija, odnosno nega kremom ublažiće neprijatnost, ali svakako se obratite lekaru.

Promene u urinu i stolici

U nekim slučajevima bolesti jetre mokraća može da potamni. Mnogi pomisle da je to znak dehidracije, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tečnosti urin nije svetle boje i bistre teksture, problem može biti u jetri. Neki bolesnici sa ranim problemima jetre primete promene u izgledu stolice koja može biti bleda, krvava ili u boji katrana.

Problemi s stomakom

Grčevi ili bol u donjem delu stomaka takođe mogu biti znak da nešto nije u redu s jetrom. Tu je i pojava gasova i pritisak koji ih prati. S vremenom, ako se problem pogoršava, može se javiti ascites – nakupljanje tečnosti unutar stomačnih zidova. Ovo može čak promeniti pritisak u plućima i otežavati disanje, što zahteva lekarsku intervenciju.

Umor

Promene kao što su osećaj ekstremne slabosti, umor ili hronični umor takođe mogu biti rani znakovi problema s jetrom. Ako slabost i umor prate drugi srodni simptomi, zatražite pomoć lekara.

(Kucnilekar.com)

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …