Home / ZDRAVLJE / Ledene ruke i stopala mogu biti signal za pojedine zdravstvene probleme, evo i koje..

Ledene ruke i stopala mogu biti signal za pojedine zdravstvene probleme, evo i koje..

Hladni prsti na rukama i nogama se češće javljaju kod žena, i ovo je sasvim normalna pojava do koje dolazi usred procesa pomoću kog organizam održava temperaturu vitalnih organa. Ali, ako vam se ovo previše često događa, to može da bude simptom i za neke druge zdravstvene probleme.

ruke- sake

ANEMIJA

Ako pored hladnih ruku osećate i neke druge simptome, kao što je umor, glavobolja i malaksalost, ne bi bilo loše da proverite gvožđe u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koji prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju. Ovo je čest poremećaj, a nedostatak kiseonika može da dovede do osećaja hladnih ruku.

DIJABETES

Osećaj hladnoće kao i trnjenje u rukama i stopalima može da bude prvi znak dijabetesa. Šećerna bolest ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem pa je često praćena ovakvim pojavama. Ako pored hladnih ruku često osećate žeđ, puno jedete a ne gojite se ili mršavite, obavezno pregledajte nivo šećera u krvi.

POREMEĆAJ RADA TIROIDNE ŽLEZDE

Hipotireoidizam, ili usporen rad štitne zležde, dovodi do usporavanja metabolizma a čest pratilac su i hladni ekstremiteti, ili osećaj hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

STRES

Stres takođe može biti uzrok osećaja hladnoće u rukama i nogama. On, naime, pojačava proizvodnju adrenalina, hormona koji se proizvodi u nadbubrežnim žleždama, koji steže krvne sudove. Samim time je usporena cirkulacija, a ruke i noge su hladnije.

KAKO PROTIV HLADNIH EKSTREMITETA?

Ako pored hladnoće u rukama i nogama osetite još neke od simptoma, obratite se lekaru. U suprotnom, možete da probate i sami da se izborite sa usporenom cirkulacijom u perifernim delovima. Masaža se pokazala kao efikasan lek, kao i redovno nošenje rukavica i čarapa zimi. Ako vam je lakše da zaspite, možete i leti da obuvate čarape.

Još jedan dobar savet je da ruke spustite dole, i protresete. Zahvaljujući sili zemljine teže, one će biti prokrvljene i nećete osećati hladnoću. Na duge staze, najbolji način za podsticanje cirkulacije je pravilna ishrana i vizićka aktivnost.

(Žena)

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …