Home / ZDRAVLJE / Macina trava (očajnica)– Spas za očajne žene! (RECEPT)

Macina trava (očajnica)– Spas za očajne žene! (RECEPT)

Na našim prostorima ona je verovatno najpopularnija biljka za lečenje steriliteta kod žena, upotrebljava se u vidu čaja koji je najbolje zasladiti medom …

macina trava- biljka

Macina trava, očajnica ili tetrljan je jako lekovita biljka koja se koristi u lečenju plućnih bolesti i grozničavih stanja, ali i bolesti nerava, katara disajnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i nekih ženskih bolesti.

Od macine trave priprema se čaj koji, po narodnom receptu, treba piti tri puta dnevno po jednu vinsku čašu u periodu kada žena želi da zatrudni. Isti takav čaj koristi se i za borbu protiv plućnih bolesti, prehlada, tuberkuloze i groznice, a pomaže kod manjka apetita, te poboljšava rad jajnika. Najbolje je čaj zasladiti medom, domaćim naravno.

Macina trava je mnogim očajnim ženama pomogla da postanu majke. Tako je vremenom i dobila nadimak očajnica, a njen latinski naziv je Marrubium vulgare. Na našim prostorima ona je verovatno najpopularnija biljka za lečenje steriliteta kod žena.

Macina trava pre svega utiče na uspostavljanje zdravog menstrualnog ciklusa kod žena bez čega uglavnom nije ni moguće začeće. Ova biljka reguliše rad polnih žlezda i proizvodnju polnih hormona. Na osnovu toga pomaže i u suzbijanju raznih drugih problema kod žena kao što su predmenstrualne i menstrualne tegobe.

Čaj za lečenje steriliteta

Macina trava za lečenje ženskog steriliteta upotrebljava se u vidu čaja i priprema na sledeći način:

– Jednu kašiku macine trave potopiti u 2,5 dl hladne vode.

– Staviti da proključa, skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena.

– Nakon toga procediti i piti dnevno po tri ili četiri ovakve doze čaja.

Ovako pripremljen čaj od macine trave je, za žene koje nemaju drugih oboljenja, siguran za korisnike. Pošto se organizam ne može za kratko vreme uvesti u stanje potpuno regulisanih hormona, čaj od macine trave potrebno je redovno piti najmanje mesec dana a obično se tek za dva-tri meseca postiže željeni efekat.

Ne treba ga piti za vreme menstrualnog krvarenja.

U svakom slučaju, nakon tri meseca neophodno je napraviti pauzu od mesec dana jer kod nekih osoba preterano dugotrajna upotreba ovog čaja može dovesti do pojave hipertenzije (povišen krvni pritisak).

Ukoliko dođe do željene trudnoće valja se zahvaliti Macinoj travi i obavezno prestati sa ispijanjem čaja, zato sto u tom momentu u telu žene otpočinje sasvim drugačiji hormonski ciklus.

Uz ovaj recept narodni lekari uvek su preporučavali ženama koje žele dete a nisu zatrudnele da piju čaj ali da ne budu „očajnice“ jer duhovno stanje očaja ometa proces oplodnje.

Šta još leči

Dakle, opustite se uz macinu travu, ona leči nekoliko bolesti koje ženama onemogućavaju da postanu majke. Osim što pomaže uspostavljanje zdravog stanja jajnika i materice, leči i razne bakterijske infekcije koje su svakako neprijatelji trudnoće.

Da nabrojimo još neka lekovita svojstva macine trave koja mogu biti od koristi i široj populaciji:

– Kroz dugu tradiciju veoma se dobro pokazala u lečenju disajnih organa (kašalj, gripa, bronhitis, tuberkuloza ..), jer podstiče izlučivanje sluzi.
– Ona stimuliše izlučivanje žuči šta olakšava rad žučne kese.

– Macina trava olakšva probleme sa varenjem koje prati i pojava nadutosti.
– U Meksiku je čak preporučuju osobama koje boluju od dijabetesa jer se istakla kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi.

– Macina trava pomaže kod grčeva u mišićima i to ne samo mišića materice već i drugih.
– Koristi se i spolja na koži kao sredstvo za čišćenje rana.

Macina trava je višegodišnja grmolika biljka koja naraste u visinu do 40 cm. U narodu je još poznata kao očajnica ili tetrljan, na engleskom se zove vhite Horehound, a na latinskom marrubium vulgare.

Listovi slični nani

Biljka je prisutna širom Evrope, odakle i vodi poreklo. Očajnica je zeljasta biljka, a najčešće raste u šumovitim predelima, na vlažnom tlu. Cvetovi su bele boje, a listovi su obrasli dlačicama. Listovi su donekle slični listovima nane. Imaju neobičan miris, koji se znatno izgubi sušenjem i čuvanjem.

Macina trava cveta od juna do septembra. Biljka se može lako i uzgajati iz semena. Za lek se sakuplja cela biljka, ali najbolji su listovi. Suši se u hladovini. Bila je poznata još u starom Rimu i Egiptu zbog svojih lekovitih svojstava.

Sveta jevrejska biljka

Jedna zanimljivost vezana za ovu biljku: Macina trava (na hebrejskom jeziku – marrob) je jedna od ukupno pet svetih biljaka kojima se tradicionalno obeležava najsvetiji jevrejski praznik Pasha.

U vezi sa tim da podsetimo da je to narod koji je vekovima izrazito živeo u matrijarhatu do te mere da i danas nacionalnu pripadnost posmatraju po ženskoj liniji. A žena je svakako simbol plodnosti jer ona ima moć da na svet donese novi život.

VAŽNA NAPOMENA

Čaj od macine trave upotrebljava se isključivo po potrebi za lečenje i nikako se ne svrstava u neobavezne napitke. Ne treba ga piti u toku trudnoće i dojenja!

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …