Home / ZDRAVLJE / NA JEZIKU VAM OSTAJU OTISCI ZUBA? To je simptom ovih OPASNIH STANJA

NA JEZIKU VAM OSTAJU OTISCI ZUBA? To je simptom ovih OPASNIH STANJA

jezik-ustaFoto: FreDigitalPhotos/adamr

Možda imate apneju ili problem sa probavom, u suštini jezik odaje u kakvom stanju vam je organizam.

Otisci zuba na uglovima jezika mogu biti različite dubine i sami po sebi nisu problem. Ali, ta pojava može da otkrije ozbiljne zdravstvene probleme u telu. Prema anonimnoj anketi na portalu Litl tings čak 68 posto učesnika imalo je godinama takve otiske na jeziku, 15 posto samo kratko vreme nakon čega su nestali, a 17 posto njih nikad nisu videli tako nešto.

Ovo je osam mogućih uzroka nastanka udubljenja od zuba na jeziku:

Apneja

To je ozbiljno zdravstveno stanje u kojem pacijen tokom spavanja prestaje da diše i zbog toga se budi vrlo umoran i iscrpljen. Sve to povećava rizik od infarkta, moždanog udara, pa čak i pojave depresije. Upravo su udubljenja zuba na jeziku jedan od znakova apneje.
Problemi s probavom
Ako imate otiske zuba na jeziku, to može značiti i kako vam probava ne radi kako treba, pa bi bilo dobro da promenite način ishrane.

Loša proteza

Ako ne leži u ustima kako treba jer nije dobro napravljena, zubna proteza može ostaviti otiske na jeziku. To srećom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali zasigurno stvara bol i neprijatnost.

Hipotireoza

Usporen rad štitne žlezde rezultira oticanjem jezika, na kojem se onda vrlo lako mogu pojaviti otisci zuba. Simptomi ovog poremećaja u radu štitne žlezde su i usporen rad metabolizma, jaka pospanost, tromost…Manjak vitamina u telu.

Sindrom viličnog zgloba

Radi se o neispravnom radu vilice, što je ponekad vrlo bolno, a događa se i da se vilica zaglavi, ali ne mora uvek biti tako očigledno. Jedan od simptoma može biti i otečen jezik.

Dehidracija

Ona može postati ozbiljan zdravstveni problem ako se zanemari i u telo se ne unese dovoljno tečnosti. Kod dehidriranosti organizma jezik nabubri i na njemu se vide obrisi zuba.

Teskoba

Ljudi koji su teskobni kod osećaja straha nesvesno pritiskaju jezik na zube jer su im mišići napeti.

(24sata.hr)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …