Home / ZDRAVLJE / Ovo je 10 načina kako se rešiti stresa..

Ovo je 10 načina kako se rešiti stresa..

Naše telo ne razlikuje situaciju u kojoj nam prilazi medved od one u kojoj se živciramo zbog saobraćajne gužve, a stres umesto da nam pomogne pri bekstvu danas doprinosi hroničnim stanjima poput glavobolje ili psihičkim zdravstvenim problemima poput depresije

500

Ovo je 10 načina kako se rešiti stresa

Kada smo pod stresom, hormoni poput kortizola preplave naš sistem te se želimo boriti ili pobegnu iz situacije odnosno srce nam brže kuca, dišemo teže, a naše krvne sudove se sužavaju. I dok nam je to u predcivilizacijskim svetu pomagalo da pobegnemo od predatora i opasnih situacija, danas smo u različitoj poziciji.

Naše telo, naime, ne razlikuje situaciju u kojoj nam prilazi medved od one u kojoj se živciramo zbog saobraćajne gužve, a stres umesto da nam pomogne pri bekstvu danas doprinosi hroničnim stanjima poput glavobolje ili psihičkim zdravstvenim problemima poput depresije i anksioznih poremećaja, donosi Huffington Post .

Međutim, dobra je vest da možemo raditi na tome da poništimo uticaj stresa. Deset načina kako odmah otpustiti stres koje podupiru naučnici možete pročitati u nastavku.

1. Idite na 10-minutnu šetnju

Iako će vam bilo kakva šetnja pomoći da razbistrite glavu i podignete nivo endorfina, što smanjuje nivo hormona stresa razmislite o šetnji u parku ili nekom drugom području sa zelenilom što vam telo može staviti u stanje meditacije.

2. Duboko dišite

Oni koji praktikuju jogu znaju da dah – poznat kao pranajama ili “ životna sila “ igra važnu ulogu u negovanju tela, a medicinski naučnici se slažu.

3. Žvačite žvaku

Prema studiji iz 2008., žvakanje žvake može vam ublažiti teskobu, poboljšati budnost i smanjiti stres tokom “ multitaskinga “.

4. Pogledajte viralni video

Smeh je dobra tehnika za relaksaciju. Čak iako ne doživite neki video koji su vam poslali kao smešan, samo očekivanje da on može biti takav zapravo će vam povećati nivo endorfina.

5. Pojedite bananu (ili krompir)

Banana ili krompir sadrže kalijum, a kalijum pomaže pri regulaciji krvnog pritiska koji se podiže dok smo pod stresom.

6. Slušajte muziku

Iako klasična muzika ima posebno umirujuće dejstvo, odnosno usporava rad srca, smanjuje krvi pritisak i smanjuje nivo hormona stresa, bilo koja muzika koju volite preplaviće vaš mozak neurohemikalije od kojih se osećate dobro poput dopamina.

7. Udaljite se od ekrana

Prema studiji univerziteta u Geteborgu neprekidno korišćenje računara povezano je sa stresom, gubitkom sna i depresijom kod žena, a korišćenje računara kasno u noći sa stresom i kod muškaraca i kod žena.

Stoga, pobrinite se da uzimate česte pauze tokom korišćenja računara te ga pokušajte isključiti barem sat vremena pre spavanja.

8. Kupite sebi biljku

Biljke vam mogu pomoći da se smirite.

9. Poklopite slušalicu i isključite mobilni

Mobilni telefon izazivaju stres, a razgovaranje na taj način može podići i vaše krvi pritisak.

10. Nađite se s najboljim prijateljem ili prijateljicom

Prijatelji nisu tu samo radi zabave. Naime, prema studiji koja je sprovedena na deci vaši najbliži prijatelji mogu smanjiti proizvodnju kortizola, a psiholozi se slažu da isto važi i za odrasle.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …