Home / ZDRAVLJE / OVO SU LEKOVITI PREPARATI POZNATOG TRAVARA IZ HERZEGOVINE, SADIKOVIĆA: Evo šta sve leče…

OVO SU LEKOVITI PREPARATI POZNATOG TRAVARA IZ HERZEGOVINE, SADIKOVIĆA: Evo šta sve leče…

sadikovic
Lekoviti preparati poznatog travara iz Hercegovine – Sadika Sadikovića. Naučite na prirodan način lečiti neke od čestih bolesti i problema koji muče savremenog čoveka.

Amenoreja

Kod kompletno ili privremenog izostanka menstruacije treba se hraniti kuvanom pšenicom i piti svaku veče jednu šolju čaja od kamilice te uzeti vruću kupku za noge sa solju.

To se čini tako dugo dok se stane ne popravi. Dobro je piti takođe tri puta dnevno čaj od majčine dušice. Takođe probajte skuhati detelinu (Trifolium repens) pa je piti s vodom. Pomaže i rendani ren u crnom vinu koji se pusti da prenoći, ujutro se ocedi vino i pije po 2 dl naiskap.

Astma i pomanjkanje daha

Kada napad nastupi treba ruke do ramena staviti u veoma toplu vodu i bolesniku dati da popije odmah jednu šolju vruće crne kafe. Nakon toga treba napraviti vruću kupku od 15 do 20 minuta za noge i umočiti ih do kolena.

Čim se noge iz vruće vode izvade, treba ih staviti na jednu minutu u hladnu vodu i pokretati kao da se gazi po vodi.

Zatim treba bolesniku pružiti šoljicu vrlo toplog čaja od 6 g petolista steže (Potentilla anserina), žalfije i istucanih bobica borovnice, te 2 g pelina, sa tri kašike meda i pola litre vode.

Sve to treba kuvati 15 minuta, zatim preliti na 6 grama kamilice, pomešati, poklopiti i 5 minuta ostaviti poklopljeno te procediti.

Mnogima je pomogao i rendani ren pomešan sa pravim medom – uzimati po tri kašičice tri puta na dan.

Bradavice na ruci ili licu

Uzmite sirovo jasenovo drvo i stavite ga na vatru da gori – sokom koji izlazi iz drveta mažite bradavice. Takođe pomaže i ako izgnječite i iscedite sok iz svežeg lista kiselice, bršljana ili preslice.

U ovu tečnost umočite malo vate i privijte na bradavice. Isceđen sok iz crvenog luka takođe je dobar lek protiv bradavica.

Bubrežne bolesti

Bolesnik treba ostati u krevetu i svako jutro treba ga brzo i lako sa mešavinom od pola sirćeta i pola vode oprati, a nakon toga mu dati, da bi se oznojio, šoljicu vrućeg čaja od po 6 g lipe, cveta bazge, preslice, uglastog Solomunovog pečata ili TROSKOT (Poligonum aviculare), 10 g istucanih bobica borovnice, 3 g pelina i 3 kašike meda na pola litre zdravog crnog vina – ovo treba 10 minuta kuvati.

Na stopala i žile ispod kolena stave se vruće flaše. Ako znoj ne nastupi za pola sata, doda se još jedna šoljica čaja. Kada se bolesnik oznojio, treba ga ostaviti na miru 01:30 do 2 sata, a onda ga mlakim sirćetom i vodom treba brzo oprati, presvući ga u suvo i pustiti da odmori 3 sata.

Nakon toga dati mu hladnu sedeću kupku s pranjem leđa 5-6 sekundi, pa opet staviti nazad u krevet. Čaj za znojenje, kupke i pranje treba uzimati 7-8 dana, dok bolesnik više ne oseća nikakve bolove, i može da ustane.

Drhtanje ruku i nogu

Prašak od osušene žalfije (Salvia officinalis) sa mesnom supom leči nervno drhtanje ruku i nogu.

Kome drhte ruke i trese se, neka uzme soka od divljeg pelina (Artemisa vulgaris), neka izmeša sa uljem i maže ga grejući udove koji se tresu.

Grip

Ko boluje od gripa, najbolje je da jede beli luk i pije dvaput prepečenu rakiju. To naročito važi kada grip vlada pa se tim lekom može prevenirati.

Takođe je dobro uzeti kašičicu sitno istucanog bibera i usuti u četvrt litre dva put prepečene rakije te dobro promešati. U vreme gripa više puta dnevno popiti malu šoljicu rakije – bolest će nestati kao da je nije ni bilo, pogotovo ako se uzme odmah kod prvih simptoma.

Ako se ta rakija uzima više puta dnevno, od gripa se neće ni oboleti.

Katar dušnika

Svakodnevno dva puta parite glavu i usta u uvarku od kamilice ili trina 15-20 minuta. Nakon parenja glavu povežite a telo brzo operite sirćetnom vodom.

Oko vrata stavite oblogu od pola vode i pola sirćeta ili ilovače razmućene sa sirćetom i vodom.

Ako bolesnik ima i povišenu temperaturu, treba leći u krevet i staviti oblog preko leđa, ramena i grudi od pola sirćeta i pola vode. Oblog se suvim i toplim previje i ostavi sat i po do dva sata. Stavljaju se 2-3 obloga dnevno.

Dnevno treba uzeti 2-3 kašike čistog maslinovog ulja i popiti 3-4 šoljice čaja u manjim obrocima svakih pola sata do sat.

Za čaj se uzme po 5 g divizme, cveta i lišća od podbjela, trputca, žalfije, sleza i korena od gaveza (Simphitum officinale) na pola litre zdravog vina i četvrt lite vode i tri kašike meda – 15 minuta kuvati i 20 minuta pariti.

Kolike ili grčevi

Komorač je vrlo dobar lek za bolesti poput kolika (grčevi u crevima) i njima sličnim bolestima.

Uzme se brzo jedna kašika komorača i prokuva u mleku 5-10 minuta, pa se onda daje bolesniku tako vruće da pije koliko najviše vruće može podneti.

Cvatuća majčina dušica (Thimus serpillum) s lišćem upotrebljava se kao dobar lek za te tegobe, a posebno dobro čini kada se ta biljka stavi u vodu u kojoj se kupamo.

Padavica

Kada nastupi napad padavice (epilepsija), mora se bolesniku odrešiti odeća da ga nigde ne steže, oko vrata mu sve odstraniti i položiti ga na levu stranu.

Treba mu dati za piće po jednu šolju ujutro na prazan stomak i jednu uveče toplog čaja od imele (Viscum alba), lišća i cveta (bobice ne treba uzimati), i to od imele koja raste na hrastovom drvetu, pa cvat i koren od arnike ili moravke (Arnica montana) 6 g, lišća od rutvice (Ruta graveolens) 1 gi 2-3 grančice ruzmarina na pola litre vode sa hladnom vodom pristaviti, 5 minuta kuhati i 10 minuta na vrućem mestu ostaviti poklopljeno da se pari. Piti kroz devet nedelja.

Zubobolja

Kada koga boli zub neka opere 3 korena od abdovine (Sambucus ebulus), stavi u lonac da vrije, pa nakon toga neka jedan stav na zub, a kad se ohladi onda drugi, pa treći i zubobolja će proći.

U vinu kuvani list od bršljana blaži zubobolju kada se njime obloži lice ali se u isto vreme uvarak mora iu ustima držati.

Takođe, potopi se i ostavi 3-4 sata 2 dg lista od žalfije u pola litre belog vina – tim se lišćem zubi natrljaju, a vinom usta ispiraju i grglja grlo.

Ako koga boli zub, a prethodno navedeni preparati mu ne pomažu, neka nabere 20 listova bršljana i 20 listova petoprste (Potentilla verna), neka ih zajedno u loncu u dobrom vinu iskuha te u ustima tu vruću tečnost drži na zubu.

Gorušica

Čaj od kantariona izvrstan je lek protiv gorušice. Uzima se svakodnevno ujutro na prazan stomak.

Pokušan je i ovaj lek: uzme se komadić osušenog lipovog drveta, dobro ga se stuče u prah, posle i razmuti u vodi te uzme nekoliko puta uzastopno – taj lek potpuno uklanja gorušicu.

Takođe je dobro piti 4-6 nedelja svako jutro na prazan stomak, te pola sata pre ručka i pola sata pre večere, po jednu šolju čaja od 8 g kantariona i 4 g pelina sa kašikom meda na četvrt litre vode – kuvati 5 minuta.

Odmah pomaže i 2-3 zrna pečene kafe izgristi i progutati.

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …