Home / ZDRAVLJE / PSYLLIUM– Prirodni lek za zatvor i probavne tegobe…

PSYLLIUM– Prirodni lek za zatvor i probavne tegobe…

Psillium, poznat još i kao Indijska bokvica, je oblik vlakana izrađen od Plantago ovata biljke.
501
Psillium je poznat po tome da deluje kao prirodan laksativ, upija vodu u crevima i čini stolicu mnogo lakšom te tako na prirodan način pomaže kod zatvora.

Zatvor je sve češći problem kod većine ljudi, zbog svakodnevne, nezdrave ishrane, a neretko može podstaći mnogobrojne zdravstvene tegobe, kao što su hemoroidi i analne fisure.

Psillium se najčešće preporučuje ljudima koji pate od zatvora, no konzumacija psillium može pomoći i kod drugih zdravstvenih tegoba. Na primer, konzumiranje 10 grama psillium dnevno, s probioticima, može pomoći kod lečenja Kronove bolesti.

Psillium smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja su pokazala kako psillium može pomoći kod regulisanja nivoa holesterola, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pravilna i zdrava nivo holesterola je vrlo bitna, posebno za osobe starije od 50 godina.

Visok holesterol je samo jedan, ali najčešći način na koji vam vaš organizam pokazuje da nije zadovoljan s načinom ishrane, a vlakna iz psillium će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska, regulaciji nivoa lipida te jačanju srčanog mišića.

Ako patite od visokog holesterola, posavetujte se sa svojim lekarom oko većeg unosa vlakana u telo, putem psillium ili nekih drugih hranjivih materija. Zdrava ishrana može uveliko pomoći kod sprečavanja raznih srčanih bolesti.

Osim psillium, vlakna možete pronaći u žitaricama, voću i povrću, a više o dobrobiti vlakana saznajte ovde.

Psillium pomaže osobama sa dijabetesom

Održavanje zdrave telesne težine je problem za mnoge ljude, posebno za one sa hroničnim uslovima kao što je dijabetes. Osim što smanjuje rizik od srčanih bolesti i reguliše šećer u krvi, psillium vam može pomoći i kod mršavljenja te kod održavanja zdrave telesne težine.

Svojom sposobnošću upijanja tečnosti, psillium pruža osećaj sitosti, što vam pomaže u kontrolisanju količine hrane koju jedete, aiu regulaciji nivoa šećera u krvi, što je izuzetno pogodno za osobe sa dijabetesom tipa 2.

Gde pronaći psillium?

Psillium najčešće dolazi u obliku kapsula i praha. Savetujemo vam da psillium u obliku praha dodajete u namirnice kojima treba dodati gustinu i volumen, na primer, kod pripreme palačinki i kolača umesto brašna ili kao svojstvo za povezivanje smese.

Zbog svoje lagane želatinske teksture savršeno se uklapa u mnoge namirnice, a možete ga koristiti bez osećaja griže savesti jer broji vrlo malo kalorija.

Psillium možete pronaći u svim boljim prodavnicama zdrave ishrane.

Izvor: Krenizdravo.com

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …