Home / ZDRAVLJE / RONI “KRISTALNE” SUZE: Brazilki se u očima stvaraju krute suze..

RONI “KRISTALNE” SUZE: Brazilki se u očima stvaraju krute suze..

Teta iz vrtića, Brazilka Laura Ponce zbunjuje svet oftalmologije. U njenim očima se, svakih nekoliko nedelja, stvaraju krute suze. Ukoliko ih ne isplače prekriju joj celu rožnjaču. „Kristalne suze“ vrlo su redak fenomen.

501

„Prvo se pojavi malena grudvica. Kada počne bubriti, moram otvoriti oko i membranu, koja se u međuvremenu stvorila, moram izvaditi. Supstanca je u početku mekana, ali brzo se stvrdne. Sve mi je to vrlo bolno „, opisala je nastanak neobičnih suza Laura Ponce.

„Kristalne suze“ u očima ove 35-godišnjakinje prvi su se puta pojavile kada je imala tek 15 godina. U početku, pojavljivale su se retko i nije ih bilo mnogo. Sada su učestalije. Često mora na bolovanje,  u buduće dnevno mora izvaditi i do 30 krutih suza.

„Izgleda da se radi o nedostatku enzima u suzama koji razgrađuju keratin. Inače, keratin se nalazi u rožnjači „, pojašnjava oftalmolog Luka Bilić.

„Supstanca koja se ovoj gospođi stvara u oku nije kristalne strukture, već je reč o materiji koja više nalikuje koži ili sluzokoži. Zbog izgleda takve su suze nazvane „kristalne“, međutim one kristali nisu „, dodaje Bilić.

Laura trpi i bolove. Oči su joj stalno „umorne“.

„Svaka čvrsta materija može ogrebati rožnjaču i spojnicu te učiniti oko prijemčljiviji za infekcije. Direktno, ova pojava ne uzrokuje slabljenje vida, ali zbog infekcija otvara put brojnim drugim oboljenjima oka „, opisuje dr. Bilić.

Brzina kojom se koži nalik supstanca stvrdnjava u oku Laure Ponce zbunila je i njenog oftalmologa.
„U 25 godina, koliko se bavim ovim poslom, nikada nisam imao ovakav slučaj.

Moje jedino objašnjenje, zašto se tako brzo stvara ta čvrsta materija u oku, jest da je reč o specifičnom hemijskom procesu „, rekao je dr. Raul Goncalves i Lauri prepisao kapi na bazi srebrnog nitrata.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …