Home / ZDRAVLJE / Smrtonosna plućna embolija vreba vas ako predugo sedite pred televizorom..

Smrtonosna plućna embolija vreba vas ako predugo sedite pred televizorom..

500

Dugi sati provedeni pred televizorom rezultiraju većim rizikom od fatalne plućne embolije, stanja obično povezanog sa sedenjem na dugim letovima, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni na kongresu evropskog kardiološkog društva održanog ove nedelje u Londonu.

Japanski naučnici pratili su 86.000 ljudi u dobi od 40 do 79 godina tokom 18 godina i utvrdili da je više od pet sati sedenja pred televizorom dnevno povezano sa dvostruko većim rizikom od plućne embolije sa smrtnim ishodom u odnosu na dva i po sata dnevno pred televizorima .

„Veza između dugotrajnog sedenja i plućne embolije prvi je puta uočena kod osoba koje su dugo boravile u skloništima od vazdušnih napada u Londonu tokom Drugog svetskog rata“, kazao je vođa istraživanja Toru Shirakava sa univerziteta u Osaki.

„Danas je dugi let u ekonomskoj klasi dobro poznat uzrok plućne embolije koja se naziva ‘sindrom ekonomske klase'“.

Ugrušci koji nastaju u krvnim sudovima u nogama

Plućna embolija ozbiljna je i ponekad smrtonosna bolest plućnih krvnih sudova koju karakteriše iznenadni početak dramatičnih simptoma poput bolova u prsima ili teškoća disanja.

Bolest se razvija zbog ugrušaka koje začepe plućne arterije a koji izvorno nastaju u krvnim sudovima u nogama.

U posmatranom periodu zabeleženo je ukupno 59 smrti od plućne embolije.

Veza između vremena provedenog pred televizorima i plućne embolije sa smrtnim ishodom bila je izraženija kod osoba mlađih od 60 godina iu toj starosnoj grupi rizik od smrti nakon petočasovnog sedenja pred televizorom bio je čak šest puta veći nego kod onih koji su sedeli pred televizorima manje od 2 , 5 sati.

Stručnjaci stoga predlažu povremeno hodanje tokom gledanja televizije i unošenje dovoljno vode kako bi se sprečila dehidracija te upozoravaju da se treba uzeti u obzir i sličan rizik kod dugotrajnog sedenja za računarom.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …