Home / ZDRAVLJE / Šta mesto bubuljica na licu govori o vašem zdravlju?

Šta mesto bubuljica na licu govori o vašem zdravlju?

bubuljiceFoto: kthrn / Foter / CC BY-SA

Iako se pojavljuju kao reakcija tela na poremećaje u organizmu, tokom puberteta ili nakon porođaja, bubuljice na licu mogu prouzrokovati i neke svakodnevne rutine ili događaji. Donosimo kartu lica i 5 pozicija na kojima se najčešće pojavljuju bubuljice, a koje možete lako sprečiti. Saznajte šta ih prouzrokuje i kako to sprečiti!

1. PRIŠTIĆI NA BRADI I VRATU

Razlog: Ciklus

Hormoni kao što je testosteron menjaju nivo tokom menstrualnog ciklusa zbog čega žlezde proizvode više sebuma. Sebum može začepiti pore kože i uzrokovati bubuljice.

Pojavljivanje većeg broja bubuljica može da indicira hormonsku neravnotežu i neredovnu mesečnicu ili obilna krvarenja.

Prevencija: Imate li ovakvih problema s kožom i protiv njih se redovno borite proizvodima za problematičnu kožu, ne čekajte da bubuljice izađu na površinu već preparate za čišćenje kože poput benzoil peroksida počnite da koristite nedelju dana pre ciklusa, piše „Zadovoljna.hr”.

2. BUBULJICE UZ RUB KOSE

Uzrok: Proizvodi za kosu

Proizvodi za kosu najčešće su teški i masni. Upravo te masnoće spuštaju se na vašu kožu zbog čega dolazi do začepljenja pora. Koža počinje da se ‘guši’ što uzrokuje nastajanje bubuljica.

Prevencija: Izbegavajte nanošenja proizvoda za oblikovanje kose blizu korena i redovno perite ruke i tokom dana, manje dodirujte kosu. Ako primetite veći broj bubuljica promenite proizvod za kosu, a lice svakodnevno očistite tonikom.

3. PRIŠTIĆI OKO USANA

Uzrok: Ishrana

Neke od vrlo kiselih namirnica poput sirćeta ili limunske kiseline mogu da nadraže kožu i uzrokuju upalu. S druge strane, masna hrana poput čipsa i pržene hrane može da uzrokuje začepljenje pora i time da izazove stvaranje bubuljica oko usana. Sličan efekat mogu da izazovu i neki balzami i sjajevi za usne, posebno oni koji se nanose prstima.

Prevencija: Svaki put nakon jela usne i lice oko njih temeljno operite ili prebrišite mokrom maramicom. Koristite balzame za usne u stiku i nanosite ih samo na usne, a nikako oko njih. Primetite li veći broj bubuljica oko usana, promenite sjaj ili ruž za usne ili prestanite da ga koristite mesec dana i pratite promene.

4. NA OBRAZIMA

Uzrok: Bakterije i prljavština

Sve što tokom dana više puta dodiruje vaše lice, a nije dezinfikovano potencijalni je uzrok nastanka bubuljica. Najčešće je krivac mobilni Naslanjanjem uređaja na lice u pore kože unosite prljavštinu i bakterije.

Prevencija: U torbu stavite antibakterijske vlažne maramice i kad god se setite prebrišite ekran mobilnog. Nikada, ali baš nikada ne dirajte rukama lice. Ako to morate učiniti, prije toga temeljno operite ruke sapunom.

5. NA NOSU I ČELU

Uzrok: Stres i napetost.

Naporan dan prepun stresnih i napetih situacija snažan je okidač za bubuljice na ovim delovima lica poznatijim kao T-zona. Kod stresnih situacija telo počinje pojačano da luči adrenalin koji može uzrokovati pojačano lučenje sebuma zbog čega koža postaje zasićena i reaguje izbacivanjem bubuljica.

Prevencija: Lice perite barem dva do tri puta dnevno. Ako znate da vas idućih dana očekuju neke vrlo stresne situacije, preduhitrite ih i napravite detaljno čišćenje lica sredstvima protiv akni i masne kože.

(Dnevno.rs)

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …