Home / ZDRAVLJE / DREVNI LEK: Ovo je tajna Tomasa, skromnog engleskog seljaka koji je doživeo 152 godine! (RECEPT)

DREVNI LEK: Ovo je tajna Tomasa, skromnog engleskog seljaka koji je doživeo 152 godine! (RECEPT)

Ako ste u prodavnicama uvek zaobilazili police sa surutkom ili je bacali ako sami kod kuće pravite jogurt, kefir ili sir, nemojte to više raditi jer je surutka drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat.
surutka
Dugo se smatralo da su Norvežanke dugovale svoj prekrasan ten upravo ovom napitku. Za dug i kvalitetan život savetovao ju je čak i cenjeni doktor Paavo Ariola.

Dokaz da je sirutka čudotvorna je i Old Thomas Parr, skromni engleski seljak koji je doživio 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio sirutku svaki dan i s ponosom to isticao.

Sastav i lekovitost surutke

Za prehranu je ova namirnica prikladna od rođenja do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti kao dodatak za mleko u prehrani beba.

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1% belančevina i preko 93% vode. Glavni sastojci sirutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Samo 26 kalorija sadrži sto grama sirutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku.

Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa.

Ujedno, sadrži i protuupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.

Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnjačom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršati, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, sirutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog jelovnika. Sirutka obiluje elektrolitima, odlično hidratizira telo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbežan deo prehrane svakog sportiste te konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje.

Ujedno doprinosi i arterijskom i venskom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanje. Pošasti modernog života poput debljine, visokog pritiska, umora i stresa možete ublažiti redovnom konzumacijom sirutke.

Narodni lek za probavu

Mlečna kiselina koju posjeduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski PH podstiče njihov rad.

Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala crijeva.

Ovaj stari narodni lek može značajno pomoći kod:

– hroničnog umora i stresa
– debljine i prejedanja

– visokog pritiska
– pada imuniteta

– želučanih tegoba
– bolesti jetre

– kandide
– čišćenja organizma od toksina

Priprema i primena surutke

Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti u prodavnicama ili u trgovinama eko-hrane ili je pak nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja.

Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu „pumpane“ hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.

Zato što ima diueretička svojstva, surutka se u početku preporučuje piti umereno, no možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašičicu surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka.

Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljašnju negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

(Agencije)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ RAZBIO MIT U KOJI SMO SVI VEROVALI

Od davnina je poznato – najbolje lekove za lečenje prehlade i gripa pravi baka. Na …