Home / ZDRAVLJE / SVE O ŽUČNIM KAMENCIMA: Evo kako izbeći tu najčešću bolest žućnih puteva!

SVE O ŽUČNIM KAMENCIMA: Evo kako izbeći tu najčešću bolest žućnih puteva!

Najintenzivniji simptom kojeg stvaraju kamenci je žučna kolika. Javlja se kao jaka, konstantna, mukla bol u gornjem, desnom kvadrantu trbuha – pod desnim rebrene lukom. Bol počinje naglo, iznenada, traje nekoliko sati, nakon čega ostaje osećaj tupe, mukle boli naredna 24 sata
zena-stomak-bolUpravo ovaj deo godine, period nakon proslave Uskrsa, odnosno period kada smo konzumirali nešto veće količine jaja nego uobičajeno, može dovesti do „aktiviranja“ žučnih puteva i kamena u žuči. Žučni kamenci su kolekcija kristala u žučnom bešici ili žučnim vodovima (žučni sistem). Kada su prisutni žučni kamenci u žučnom bešici, takvo se stanje zove kolelitijaza; kada su žučni kamenci u žučnim vodovima stanje se zove koledokolitijaza.

Žučni kamenci su češći kod žena i u nekim ljudskim grupama, kao što su rođeni Amerikanci. Rizični faktori za stvaranje kamena u žuči su starija dob, gojaznost, zapadnjačka vrsta ishrane i genetska sklonost. Svake godine više od pola miliona ljudi se podvrgava hirurškom uklanjanju žučne kese – većina zbog toga što su im žučni kamenci stvarali probleme. Glavni sastojak većine žučnih kamenaca je holesterol, premda su neki napravljeni od kalcijumovih soli.

Žuč sadrži velike količine holesterola koji obično ostane Tečno. Međutim, kada žuč postane prezasićena holesterolom, on može postati nerastvorljiv i istaloži se iz žuči. Prema izgledu i hemijskoj strukturi žučne kamence delimo u dve osnovne grupe: – kolesterolski (80%) – pigmentni kamenci (20%). Kolesterolske kamence opet dijelimo na: čiste kolesterolske kamence – obično jedan veći kamenac, žuto bele boje i na mešane kamence – obično više usitnjenih kamenaca.

Pigmentni kamenci u našoj populaciji spadaju u tzv. zapadni tip pigmentnih kamenaca, a obično su malih dimenzija, crnog izgleda poput uglja. Ovaj oblik kamenaca nalazimo kod bolesnika s hroničnim bolestima kao što su hronična hemoliza, alkoholna ciroza jetre i hronična infekcija žučnih puteva. U 80% slučajeva kamenci su posledica taloženja holesterola i zovu se kolesterolski kamenci.

Za nastanak ovog tipa kamenaca najvažnija je prisutnost žuči prezasićene holesterolom. Većina se kamena u žuči stvara u žučnom bešici. Većina kamena u žuči u žučnim vodovima dolazi u njih iz žučne kese. Kamenci mogu nastati u žučnom vodu kada se žuč vraća u njega jer je nenormalno sužen ili nakon što se žučna kesa ukloni.

Žučni kamenci u žučnim vodovima mogu uzrokovati tešku ili po život opasnu infekciju žučnih vodova (kolangitis), pankreasa (pankreatitis) ili jetre. Kada je sistem žučnih vodova zapušen, bakterije mogu rasti i brzo dovesti do infekcije u vodovima. Bakterije se mogu širiti u krvotok i uzrokovati infekcije drugde po telu.

Žučni kamenci najčešće nastaju iz tri razloga: ishrana bogata mastima i ugljenim hidratima, povišena telesna težina (debljina) i povišene vrednosti triglicerida u krvi.

Ishrana svakako igra važnu ulogu u stvaranju kamena u žuči, pogotovo ona bogata masnoćama i ugljenim hidratima, za kojom često posežemo u zimskim mesecima. Naime, u tim mesecima smo tradicionalno skloni jačoj hrani koja pogoduje stvaranju kamena u žuči, ali i pojavi simptoma kod osoba koje već imaju ove kamence. Takođe se smatra da je gojaznost rizični faktor za pojavu kamena.

Nije toliko bitan sam kalorijski unos, već energetska neravnoteža koja pritom nastaje zbog manjka fizičke aktivnosti. Dokazano je da mršavost zaštićuje od pojave kamena u žuči. Važni su i povišeni trigliceridi putem kojih dolazi do povećane sekrecije holesterola u žuči te je veća mogućnost stvaranja kamenca. Važnu ulogu u stvaranju kamenaca ima i smanjeni rad i pokretljivost žučne kese.

Kako smo već ranije pisali, holesterol i trigliceridi su vrlo važni za normalno funkcionisanje našeg organizma. Pominjali smo da je holesterol masnoća koje najviše ima u namirnicama životinjskog porekla. Bez holesterola većina živih bića ne bi mogla živeti. Prvenstveno, reč je o supstanci koja je normalan gradivni sastojak svake ćelije tela (ćelijske membrane). Osim toga, u ljudskom organizmu holesterol je potreban za mnoge metaboličke procese u razmeni materija.

Iz njega nastaje više vrsta hormona, i to ženskih i muških polnih hormona (npr. Testosterona, estradiola) te hormona nadbubrežne žlezde (npr. Kortizol). Takođe, deo je i molekule vitamina D. Holesterol je i materija iz koje nastaju žučne kiseline koje se putem žuči izlučuju u crevo i bez kojih je nezamisliva normalna probava, poglavito masti.

Holesterol ima puno funkcija: sastavni je deo ćelijske membrane i osigurava normalno funkcionisanje svake ćelije u organizmu, ishodni je spoj (prekursor) iz kojeg nastaju mnogu hormoni, uključujući polne hormone, hormone Mineralokortikoidi koji upravljaju prometom vode i natrijuma, glukokortikoidi koji imaju brojne funkcije poput regulacije metabolizma i imunog sistema, vitamin D koji je neophodan za pravilan metabolizam kalcijuma,
te je ishodni spoj za žučne kiseline koje su neophodne za varenje masti i apsorpciju vitamina rastvorljivih u uljima.

No, svakako ga treba držati u granicama referentnih (nazovimo ih normalnih) vrednosti.

Trigliceride unosimo hranom, ali se nalaze pohranjeni i u masnim ćelijama tela. Kada organizam želi iskoristiti mast iz hrane ili masnih rezervi, mora trigliceride najpre razgraditi enzimima na glicerol i masne kiseline. Razgradni proizvodi iskorišćavaju se u metabolizmu – glicerol se pretvara u glukozu (krvni šećer) koja se može iskoristiti za stvaranje energije ili izgradnju drugih supstanci, a masne se kiseline razgrađuju do jednostavnijih pri čemu takođe nastaje energija. Obrnuto, ako jedemo previše hrane koja sadrži ugljene hidrate, suvišak se pretvara preko glicerola u trigliceride i pohranjuje u masnom tkivu kao telesna mast.

simptomi bolesti

Bez obzira na vrstu, kamenci mogu imati prečnik od 2 mm do 5 cm. Žučna kesa može ispuniti jedan žučni kamen ili može biti prepun manjih kamenaca. Krene li koji od njih prema tankom crevu, najčešće zaglavi u vodu žučne kese i tada uzrokuje tegobe. Većina kamena u žuči ne uzrokuje duže vremena bilo kakve simptome, ako ih uopšte uzrokuju, naročito ako ostanu u žučnom bešici. Obično žučni kamenci prođu iz žučne kese u žučne vodove.

Mogu proći kroz te vodove u tanko crevo bez incidenta ili mogu ostati u vodovima a da ne smetaju tok žuči ili dovedu do simptoma. Kada žučni kamenci delimično ili potpuno začepe žučni vod, osoba dobije napade boli. Bol dolazi i prolazi – to je tip boli koji se zove kolika. Tipično je da ta bol raste polako do jednog nivoa i tada postepeno opada. Bol može biti oštra i isprekidana u trajanju do nekoliko sati. Smeštaj boli je različit.

Najčešće je bol u desnom gornjem delu trbuha koji može biti i bolno osetljiv. Bol se može širiti u desni pazuh. Osoba često ima mučninu i povraća; ako se sa začepljenjem voda razvije infekcija, osoba ima povišenu temperaturu, drhtavica i žuticu. Obično je začepljenje privremeno i nije komplikovano infekcijom. Bol uzrokovana suženjem voda ne može se razlikovati od boli zbog suženja žučne kese.

Trajno začepljenje koje zatvori cistični vod uzrokuje upalu u žučnom bešici (stanje zvano akutni kolecistitisa). Žučni kamenci koji začepe pankreatički vod uzrokuju upalu pankreasa (pankreatitis), a isto tako i bol, žuticu i moguću infekciju. Ponekad se isprekidana bol vraća nakon što se uklonilo žučna kesa; takvu bol mogu uzrokovati žučni kamenci u zajedničkom žučnom vodu.

Utešno je da gotovo 80% onih koji imaju žučne kamence nemaju tegobe, te da mnogi i dve godine nakon početka stvaranja kamena nemaju nikakve simptome. Za ove kamence, koje ne prate simptomi bolesti, u medicini se koristi naziv „tihi kamenci“. Drugih 20% već 30 minuta nakon obilnog i masnog obroka može mučiti bol u gornjem delu trbuha, mučnina i povraćanje. Često se pogrešno smatra da su žučni kamenci odgovorni za simptome loše probave i nepodnošljivost masne hrane.

Osoba koja podriguje, napuhnuta je, ima osećaj punoće i mučninu može isto tako imati peptički vred (ulkus) ili lošu probavu kao što može imati žučne kamence. Bol u desnom gornjem delu trbuha koja se pojavljuje nakon jedenja masne hrane može biti posledica kamena u žuči. Loša probava nakon jela je česta i samo retko ukazuje na žučne kamence.

Svakako najintenzivniji simptom kojeg stvaraju kamenci jest žučna kolika. Ona se prezentira kao jaka, konstantna, mukla bol u gornjem, desnom kvadrantu trbuha, odnosno pod desnim rebrene lukom. Bol počinje naglo, iznenada, traje nekoliko sati, nakon čega ostaje osećaj tupe, mukle boli naredna 24 sata. Pacijenti su često nemirni u potrazi za položajem tela koji bi im smanjio bol. Bol se može karakteristično širiti pod desnu lopaticu. Opstrukcija (začepljenje) žučnih vodova kamencem može dovesti do upale žučne kese, kolecistitisa.

postavljanje dijagnoze

Ultrazvuk je najbolja metoda dijagnostifikovanja kamena u žuči u žučnom bešici. Kolecistografija je takođe efikasna. Pri kolecistografiji, rendgenogram pokazuje put radiokontrastne materije nakon što se proguta, apsorbuje u tankom crevu, izluči u žuč i pohrani u žučnom bešici. Ako žučna kesa ne funkcioniše, kontrastna supstanca se neće prikazati u žučnom bešici. Ako je žučna kesa u funkciji, na rendgenogramu s kontrastnom materije vidi se obris žučnog kamenca. Zajedničkom upotrebom ultrazvuka i kolecistografije lekar može prepoznati žučne kamence u žučnom bešici u 98% slučajeva.

Ultrazvučni (UZV) prikaz kamena u žuči u žučnom bešici

Lečenje čekanjem, operativni zahvati

Najbolje je kada žučni kamenci imaju prečnik manji od 3 cm i ne stvaraju probleme jer se tada preporučuje lečenje čekanjem. Osim što se obolelom preporučuje promena načina ishrane, ne mora uzimati lekove niti se podvrgnuti hirurškom odstranjenju kamenaca. Izuzetak čine oboleli koji imaju veliki rizik od pojave raka žučne kese ili komplikacija žučnih kamenaca te koji imaju polipe na žučnom bešici.

Kad se smetnje 1 jave, obično traju dok se žučna kesa ne ukloni operacijom. Indikaciju za hirurški zahvat predstavlja žučni kamenac koji daje simptome, stvara kliničke komplikacije, kao i prisustvo kamenaca u velikom žučnom vodu. Operacija se danas najčešće radi endoskopskim putem, upotrebom kamere i specijalnih instrumenata, a može se raditi i klasičnim načinom pristupa otvaranjem dela trbušne zidove.

Prednost endoskopske metode je u manjem oštećenju trbušne zidove, bržem poslijeoperativnom oporavku bolesnika i manje vidljivim ožiljcima. Kada žučni kamenci zadaju tegobe bolesniku, a on zbog poodmakle dobi ili ozbiljnih zdravstvenih problema ne može ići na operaciju, može se odrediti terapija lekovima. Oboleli tada uzima preparate žučnih kiselina (kenodeoksikolna i ursodeoksikolna kiselina) za otapanje kamenaca. No, kod nas se ovaj način lečenja retko primenjuje jer pomaže samo kod čistih kolesterolskih kamenaca, čiji prečnik nije veći od 1,5 cm.

Danas je posebno popularna metoda litotripsija, odnosno razbijanja kamena. Za takav postupak primenjuje se metoda razbijanja kamenaca tzv. izvantjelesnim sokne talasima. Terapija je posebno uspešna ukoliko bolesnici odgovaraju kriterijumima za korišćenje ove metode (npr. Kamenci do 3 cm u prečniku, do 4 kamenca u žučnom bešici, odsutnost akutnih upalnih procesa).

Ishrana osoba sa žučnim kamencima

Kada osoba boluje od kamena u žuči ili drugih bolesti žučne kese, obično se preporučuje ishrana / dijeta s niskim procentom masti, kojom se nastoje izbeći komplikacije.

Nekoliko saveta o pravilnom unosu masti:

konzumirajte nemasno mleko (do 1% mlečne masti) i mlečne proizvode sa niskim procentom mlečne masti

crveno meso u svome jelovniku zamenite belim (piletina, ćuretina) i ribom

nemojte jesti prženu hranu

jaja konzumirajte oprezno, izbacite žumance

uključite bogatstvo voća, povrća i sokova u ishranu

izbegavajte rafinirani šećer i slatkiše, te kofein i čokoladu

izbegavajte nagle promene telesne mase

Proverite unosite li dovoljno zdravih masti: iako neki stručnjaci ohrabruju pacijente da izbegavaju sve masti, posebno ako su već imali operaciju žučne kese, određene masti pomažu u sprečavanju budućih i razgradnji postojećih kamena u žuči. Maslinovo je ulje sastojak mnogih terapija za razgradnju žučnog kamenca. Zdrave zasićene masti iz kokosovog ulja pomažu u apsorpciji važnih nutrijenata iz drugih namirnica odgovornih za održavanje čistoće jetre i žučne kese.

 Obogatite obroke kurkumom

Prema istraživanjima, kurkuma je snažan antioksidans, pomaže u borbi protiv upala i održava zdravi žučna kesa. Otkriveno je da kurkuma povećava rastvorljivost žuči, olakšavajući organizmu razgrađivanje materije, koje bi se u suprotnom formirale u žučni kamenac. Dr Andre Veil predlaže 300 mg kurkume triput dnevno za poboljšanje hemijskog sastava žuči. Savetuje i konzumiranje hrane bogate kalcijumom, uzimanje dodatnoga vitamina C i ograničavanje unosa rafiniranoga šećera.

Check Also

Hronična bolest jetre koju je teško otkriti na vreme- 55 odsto ljudi ima a ne zna..

Masna jetra je postala jedan od najčešćih problema sa kojim se ljudi danas suočavaju, ali …