Home / ZDRAVLJE / Trzate se u snu? Evo uzroka i značenja…

Trzate se u snu? Evo uzroka i značenja…

krevet-spavanje-devojkaTrzanje u snu možda vas neće ni probuditi, no ako ne spavate sami, možda probudite svog partnera ili partnerku. Kako biste doskočili trzajima, lekari savetuju nekoliko stvari.

Ponekad se usred noći probudite usled vlastitoga trzanja rukama, nogama ili pak čitavim telom ili vas pak neko drugi opomene da se u snu trzate, a sami toga niste ni svesne?

Trazji u snu povezani su sa živcima, odnosno nervnim nadražajima, no to ne znači da signaliziraju neku bolest.

Reč je o fiziološkoj reakciji i najčešće se dešava kada se mišići opuštaju, odmah na početku sna. Trzaji su učestaliji i jači što ste umorniji, što ste više pod stresom, napeti ili pak uzbuđeni.

Te nervne mišićne reakcije povezane su i sa snovima. Sanjate li kakvu aktivnost, pokret, veća je mogućnost da će vam se trza i pojedini delovi tela. Snaga je to podsvesti koja ostaje budna i kada mi spavamo. Isto će se dogoditi i ako vas bole delovi tela, pomeranja će u tom slučaju biti reakcija vašeg tela na bol i tako ćete smanjivati neprijatnost.

Trzanje u snu možda vas neće ni probuditi, no ako ne spavate sami, možda probudite svog partnera ili partnerku. Kako biste doskočili trzajima, lekari savetuju nekoliko stvari:

– Izbegavajte stresne situacije jer je veliki neprijatelj zdravlju.
– Pre sna popijte lipov čaj ili sličnu biljnu mešavinu kako bi se telo opustilo pre nego što legnete.

– Topla kupka pre sna pomaže za opuštanje tela.
– Pokušajte lijegati redovno i nastojte da spava po osam sati dnevno.

Ako su trzaji učestali i zabrinjavaju vas, možete potražiti savet lekara, no činjenica je da se poznate bolesti živčanoga sustava rijetko očituju na taj način.

 

 

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …